Duizenden bootjes op Theems eren Britse koningin Elizabeth

Duizenden bootjes brachten vanmiddag op de Theems in Londen een eerbetoon aan koningin Elizabeth. Foto AFP / Paul Ellis

Met de grootste waterparade op de Theems in 350 jaar hebben duizenden Britten vandaag het diamanten ambtsjubileum van hun koningin Elizabeth II gevierd. Honderdduizenden Londenaren trotseerden het koude, druilerige weer om de optocht van ruim duizend vaartuigen voorbij te zien trekken.

De koningin en haar man prins Philip schouwden de feestelijke vloot vanaf de rondvaartboot Spirit of Chartwell. De 86-jarige Elizabeth droeg een jurk en mantel in zilver en wit, versierd met goud, zilver, ivoor en Swarovski-kristal dat de rivier moest verbeelden.

Honderden mensen hadden gisteren langs de rivieroever tentjes opgeslagen om bij de parade op de eerste rang te staan. Vandaag zwol de nieuwsgierige menigte aan met honderdduizenden in regenkleding verpakte mensen. ”Het was mooi geweest als het zo zonnig was als afgelopen zondag, maar we zijn hierop voorbereid”, zei de 57-jarige Christine Steele tegen persbureau AP:

”We hebben lakens, paraplu’s, vlaggen en dundoek. We hebben zelfs onze glimmende hoeden en pruiken met de Britse vlag mee, en de champagne staat koud.”

Spektakel eerbetoon aan maritiem verleden

Het waterspektakel van vandaag is een eerbetoon aan het Britse maritieme verleden. Het koningshuis reisde eeuwenlang vooral per schip door het koninkrijk, en het Britse wereldrijk steunde eerst en vooral op de Britse zeemacht. Elizabeths verre voorganger Charles II was de laatste vorst die een vergelijkbare waterparade ten deel viel. De beroemde dagboekschrijver Samuel Pepys versloeg die destijds als een verzameling van zoveel schepen dat hij “geen water meer zag”.

Elizabeth II besteeg de Britse troon zestig jaar geleden. Ter gelegenheid van haar diamanten jubileum zijn tot en met morgen vier dagen lang festiviteiten georganiseerd. Vandaag kunnen haar feestbeluste onderdanen nog terecht op duizenden straatpartijtjes in heel het land.

    • Pim van den Dool