Deze vuilnisbelt in Rio, de grootste van Zuid-Amerika, is vandaag gesloten

Een 'catadora', een verzamelaar van te recyclen vuilnis, halverwege mei op Gramacho. Foto AFP / Christophe Simon

De grootste openluchtvuilnisbelt van Zuid-Amerika, Jardim Gramacho in Rio de Janeiro, is vandaag na 34 jaar gesloten. ‘Gramacho’ groeide de afgelopen decennia uit tot een ware industrie.

Gramacho is letterlijk een berg van vuilnis die vlakbij het belangrijkste vliegveld van Rio ligt. Op de vuilnisbelt, die dagelijks zo’n 9000 ton aan afval te verwerken kreeg, liepen dagelijks honderden ‘catadores’ rond, mensen die voor het verzamelen van te recyclen vuilnis betaald kregen. De verwachting is dat zo’n 1700 mensen door de sluiting van Gramacho zonder werk komen te zitten. Zij worden gecompenseerd en krijgen begeleiding bij het vinden van nieuw werk.

Brazilië heeft de al vaker aangekondigde sluiting van Gramacho doorgezet omdat het land serieus werk wil maken van het verbeteren van het milieu, schrijft de BBC vanavond. Op de plek van Gramacho zal een fabriek voor het recyclen van afval worden gebouwd. De Brazilianen hadden nog een andere reden om werk te maken van de sluiting van de vuilnisberg: op 20 juni begint in Rio Janeiro een VN-conferentie over het milieu.

AFP / Christophe SimonAFP / Christophe Simon

AFP / Christophe SimonAFP / Christophe Simon

    • Pim van den Dool