‘Cyprus moet binnenkort beroep doen op Europees noodfonds’

De Cypriotische president Demetris Christofias eind mei tijdens een persconferentie met EU-president Van Rompy in de Cypriotische hoofdstad Nicosia. Foto AFP / Stavros Ioannides

Het begint er steeds meer op te lijken dat Cyprus het volgende land is dat een beroep moet doen op het tijdelijke Europese noodfonds EFSF. De gouverneur van de Cypriotische centrale bank zei vandaag in navolging van de president dat Cyprus het noodfonds “indien nodig” zal aanspreken.

Centrale bankier Panicos Demetriades zegt in een interview met The Financial Times dat Cyprus op “een belangrijk keerpunt” staat en mogelijk geen andere keus heeft dan een verzoek om steun in te dienen bij het noodfonds. Het banksysteem van Cyprus is sterk verstrengeld met het noodlijdende Griekse bankwezen en de Cypriotische overheid moet mede daarom steeds meer rente betalen voor het afsluiten van leningen op de internationale kapitaalmarkten.

De tweede bank van Cyprus, de Cyprus Popular Bank, moet eind juni een bedrag van minstens 1,8 miljard euro aan nieuw kapitaal hebben opgehaald om aan de strengere kapitaaleisen van de EU te voldoen. Onder analisten bestaat de vrees dat de bank dit geld alleen bij elkaar krijgt als Cyprus een beroep doet op het EFSF. Vorig jaar wist Cyprus zich nog tijdelijk financieel te redden door 2,5 miljard euro van Rusland te lenen.

De president van Cyprus, Demetris Christofias, zei afgelopen vrijdag al dat hij “niet volledig wil uitsluiten” dat zijn land de financiële hulp van Europa inroept om het hoofd boven water te houden. Hij zei dat ambtenaren van zijn regering ook bezig zijn zich voor te bereiden op het scenario dat Griekenland de eurozone verlaat, wat voor Cyprus grote gevolgen zal hebben. “Ik hoop dat dit nooit zal gebeuren”, aldus Christofias.

    • Pim van den Dool