Zo uit 't lab geplukt

Twee mannen in witte jassen. Stuurt een instituut een persbericht rond, grote kans dat er dan zo’n foto bij zit. De onderzoekers ogen steevast alsof ze zo bij Het Wetenschappelijke Werk betrapt worden. Altijd die jassen. Er is vaak ook een microscoop bij.

Spontaan? Kijk even naar de mannen met de tomaat. Nature leverde de foto bij de publicatie van het genoom van de tomaat, afgelopen donderdag – fijn voor de pers.

Het zijn de Britse wetenschappers Graham Seymour (links) en Gerard Bishop (rechts), twee van de meer dan honderd betrokken onderzoekers. Ze plukten de rode vrucht zó van de plant, lijkt het. Maar kijk even naar de tomaten op de achtergrond: klein en groen, geen enkele rode. Seymour of Bishop heeft hem vast in de supermarkt gekocht. Ze hebben niet veel tijd om zelf tomaten te oogsten, want de heren leiden allebei een biologisch lab. Dat verklaart ook dat de jas van Seymour zo’n scherpe vouw heeft op de mouw. Die komt rechtstreeks uit de verpakking. Even nagevraagd bij tomatenonderzoeker Bart Thomma in Wageningen. Er worden in onderzoekskassen wel witte jassen gedragen, zegt hij – als er in de kas met genetisch gemodificeerde planten wordt gewerkt. Maar zo schoon? “Wij gebruiken papieren jassen. En na een week gooien we ze weg.” Hester van Santen

    • Hester van Santen