Zeven doden in Libanon - Annan: burgeroorlog dreigt in Syrië

Een man die tijdens de vuurgevechten in Libanon is geraakt toont zijn verwondingen. Foto AP/Bilal Hussein

Bij vuurgevechten tussen pro- en anti-Syrische groeperingen in de Libanese havenstad Tripoli zijn vandaag zeker zeven doden en dertig gewonden gevallen. Dat hebben bronnen bij de veiligheidsdiensten gemeld tegen persbureau AP.

Het bloedige conflict in Syrië heeft zijn weerslag in Libanon, dat nauwe politieke en sektarische banden heeft met zijn buurland. Vergelijkbare gevechten in Tripoli kostten vorige maand nog aan acht mensen het leven.

De shi’ieten in Libanon steunen het regime van de Syrische president Assad, die op zijn beurt nauw samenwerkt met de Libanese en shi’itische beweging Hezbollah. Het Vrije Syrische Leger voert het verzet van de in meerderheid sunnitische Syrische bevolking tegen Assad aan. Veel sunnieten in Libanon, net als de shi’ieten zo’n dertig procent van de bevolking, steunen de Syrische rebellen in hun verzet.

http://www.youtube.com/watch?v=ddFJO3KqPD4

Ondertussen werd de Syrische regio Houla vandaag opnieuw onder vuur genomen. Een week geleden werd in dit conglomeraat aan plattelandsdorpjes een bloedbad aangericht onder de burgerbevolking. Meer dan honderd mensen vonden de dood.

‘Burgeroorlog komt elke dag dichterbij’

Vandaag sprak VN-gezant Kofi Annan tijdens een congres van de Arabische Liga in Qatar, en uitte nogmaals zijn angst voor de uitbraak van een burgeroorlog in Syrië. Volgens de bemiddelaar komt een enorm groot conflict elke dag dichterbij.

Qatar, de host van het congres Qatar heeft Annan verzocht een uiterste datum te stellen voor zijn vredesmissie. Annan werkt nog altijd aan zijn vredesplan, ondanks herhaalde oproepen om de missie in Syrië als mislukt te verklaren vanuit de oppositiebewegingen in het land.

    • Annemarie Coevert