Voetbal is politiek en cultuur maar bovenal het spelletje

Zou het kunnen dat Duitsland en Nederland straks in de eerste ronde van het Europees kampioenschap roemloos ten onder gaan? En dat Griekenland en Portugal de ene, en Italië en Spanje de andere halve finale spelen? Waarna Griekenland Europees kampioen wordt? Natuurlijk zou dat kunnen. Dan moeten een treurende Angela Merkel en een balende Jan Kees de Jager lijdzaam toezien hoe premier Panagiotis Pikrammenos en zijn voorganger Loukas Papadimos elkaar huilend van vreugde in de armen vallen. Om maar te zeggen: in Oekraïne en Polen wordt er straks niet alleen gevoetbald. Voetbal is politiek.

Heel terecht schrijft Joost van der Vaart, die de voorbije vijf jaar onze correspondent in Berlijn was, dat het tot hoon en spot zou leiden als de Mannschaft op het voetbalveld geen leiderschap zou kunnen tentoon spreiden. ‘Ook die druk voelen de spelers’, schrijft hij. Dat de Duitsers straks Europees kampioen worden staat, gelukkig maar, lang niet vast. Wie het futloze Duitsland vorige week een pak slaag zag krijgen van voetbaldwerg Zwitserland, weet dat ook daar de twijfels over de nationale ploeg groot zijn. Maar de druk op de politieke en economische onbetwiste leider van Europa om voor het eerst in zestien jaar met een beker naar Berlijn te komen is immens.

Want Duitsland is natuurlijk niet alleen politiek en economisch, maar ook wat voetbal betreft de leidende natie in Europa. Uit een onderzoek dat in deze bijlage wordt toegelicht blijkt dat de Bundesliga in zijn geheel hoger scoort dan de Engelse Premier League, de Spaanse Primera División en de Italiaanse Serie A. ‘Voetbal staat voor cultuur’, schrijft Guus van Holland. ‘Een uiting van wat mensen beweegt; voelen, zien en horen; een sublimatie van zintuiglijke waarneming’.

Voetbal is dus politiek en cultuur. Maar het is natuurlijk ook het mooiste spelletje ter wereld. Oranje speelde dat spelletje jarenlang het mooist en aantrekkelijkst. Terwijl in het wat saai spelende Duitsland gold: ‘Nür ein Sieg zählt’. Dat adagium heeft Duitsland de jongste jaren ingeruild voor ‘Das schöne Spiel’. Het schone spelletje waar we straks drie weken van in de ban zijn. En ja, we hopen met zijn allen op die finale Nederland-Duitsland. Hoe jammer dat ook moge zijn voor de Grieken.

Peter Vandermeersch

Hoofdredacteur NRC Handelsblad

Tijdens deze sportzomer, met onder meer het EK, Wimbledon, de Tour de France en de Olympische Spelen, brengt NRC Handelsblad elke zaterdag een bijlage met daarin interviews, achtergronden en analyses over de sportgebeurtenissen.

    • Peter Vandermeersch