Verrassen met snelle positiewisselingen

Het Duitse elftal besloot zijn voorbereiding op het EK donderdag in klassieke stijl. Het was tegen Israël (2-0) geen bruisend voetbalfeest, maar een gedisciplineerde Arbeitssieg. Voor het beloofde attractieve spel is het wachten op de eerste groepswedstrijd, tegen Portugal.

Duitsland beleefde zijn mooiste dag met Joachim Löw als bondscoach in de kwartfinales van het WK in 2010. De Mannschaft liet in Kaapstad niets heel van Argentinië (4-0). Het ving elke tegenaanval net buiten het strafschopgebied op en overrompelde de tegenstander met wervelende uitvallen. Zelfs criticus Günter Netzer, wereldkampioen in 1974, sprak van „misschien wel het beste Duitsland dat ik ooit heb gezien”.

De nieuwe Mannschaft, de eerste oogst van een gerenoveerde nationale voetbalopleiding, was in de halve finales echter niet opgewassen tegen het elegante tiki-taka voetbal van Spanje – lees: FC Barcelona. Dat was ook al te sterk geweest in de finale van het EK van 2008.

Löw heeft zijn tactiek nu aangepast naar een meer op balbezit gebaseerd concept, net als Spanje. Duitsland wil domineren op het middenveld en de tegenstander verrassen met snelle positiewisselingen in de aanval. Met vier verdedigers, twee controleurs, drie aanvallende middenvelders en één spits speelt Löw als Nederland, inclusief de defensieve zorgen.

Net als in 1974 is het Duitse elftal gebouwd op het fundament van Bayern München. Löw selecteerde acht voetballers van de Rekordmeister, die al twee seizoenen de landstitel aan Borussia Dortmund moest laten. Zeker zes van hen zullen een basisplaats hebben bij het EK.

Met de dramatisch verloren Champions League-finale van Bayern tegen Chelsea was Löw gedwongen gas terug te nemen in de voorbereiding. Hij gunde de aangeslagen internationals extra rust. Duitsland verloor zaterdag prompt van Zwitserland (5-3).

Een combinatie van Bayern, dat ook graag de regie houdt op het veld, en Dortmund, dat veel loopvermogen heeft en de tegenstander steeds onder druk wil houden, lijkt ideaal voor het nationale elftal. Maar Löw houdt vast aan de internationals uit München, aangevuld met ‘buitenlandse’ Duitsers als Mesut Özil en Sami Khedira (Real Madrid).

Löw gaf tegen Israël zeven van de acht opkrabbelende Bayern-spelers een basisplaats. Slechts de geblesseerde Bastian Schweinsteiger moest toekijken. Van de vier spelers van Dortmund, dat ook de Duitse beker won, speelde er geen.

Duitsland oogde degelijk en werklustig als vanouds, maar kan beter, ook twee jaar na de voorstelling in Kaapstad. Dat toonde het al in oefenwedstrijden tegen Nederland en Brazilië. Multicultureel, technisch en sprankelend – het Duitse elftal is wat vernederlandst. Al zal Löw een volgende ‘Nederlandse’ tweede plaats bij het EK willen vermijden.