Van Marwijk verkiest Van Persie op EK boven boze Huntelaar

Van Persie wordt gefeliciteerd door Huntelaar met de 1-0 in de oefenpot een week geleden tegen Bulgarije. Toen stonden ze beide in de basis, maar sorteerde het weinig effect. Foto

Robin van Persie krijgt op het EK voetbal definitief de voorkeur boven Klaas-Jan Huntelaar in de spitspositie. Bondscoach Bert van Marwijk bracht de spits van Schalke 04 gistermiddag van het nieuws op de hoogte. Twee jaar geleden op het WK in Zuid-Afrika moest Huntelaar ook al genoegen nemen met een rol op het tweede plan, achter Van Persie.

“Bondscoach Bert van Marwijk wist de rijen lang gesloten te houden, maar een week voor het openingsduel van het Europees Kampioenschap zijn de eerste haarscheurtjes binnen Oranje zichtbaar. Klaas-Jan Huntelaar uitte gisteren in Hoenderloo zijn onvrede over de keuze van de bondscoach voor Robin van Persie als spits van het Nederlands elftal. ‘Ik vind dat ik niet echt een eerlijke kans heb gekregen. Misschien was het van tevoren al bekend, hoe het eruit zou gaan zien.’” - NRC-sportredacteuren Koen Greven en Rob Schoof.

Van Marwijk kampt in de punt van de aanval met een luxeprobleem, aangezien Van Persie en Huntelaar beide topscorer werden van een grote buitenlandse competitie. Van Persie trof voor Arsenal dertig keer doel in de Premier League, terwijl Huntelaar een treffer minder maakte in de Bundesliga. Hij speelde dan ook minder wedstrijden dan Van Persie.

‘Iedereen weet dat ik geen wegloper ben’

Ondanks het teleurstellende nieuws blijft Huntelaar bij de Oranjeselectie. “Natuurlijk was ik boos en teleurgesteld, maar iedereen weet dat ik geen wegloper ben.” Twee jaar geleden draaide de keuze van Van Marwijk voor Van Persie uit op een teleurstelling. De aanvoerder van Arsenal scoorde slechts eenmaal en kreeg ladingen kritiek te verwerken.

Nu is Huntelaar van mening dat hij weer “geen eerlijke kans” heeft gekregen.

“Ik heb één wedstrijd gespeeld. Toen speelden we met jongens op de zijkanten die niet echt op de zijkant horen te spelen, zoals Rafael van der Vaart. Hij is geen linksbuiten. Ik hoop dat ik nog een eerlijke kans krijg. (…) Ik wil spelen, en ik vind dat ik moet spelen. Ik vind ook dat ik dat aan de hand van mijn prestaties heb laten zien. Alleen, als de bondscoach anders kiest, wat moet je dan doen? Wat kan ik nog meer doen dan wat ik gedaan heb? Je wordt wel eens moe van de coach, om het maar zo te zeggen. Maar ik voetbal niet voor de coach. Ik voetbal in eerste instantie omdat ik voetbal heel leuk vind. In tweede instantie komen daar het publiek en je team bij. Zo is het.” - Huntelaar vandaag in NRC Handelsblad.

Tijdens de kwalificatie voor het EK in Polen en Oekraïne maakte Huntelaar twaalf doelpunten in acht interlands, Van Persie scoorde zes keer in zes duels. Het Nederlands elftal sluit de oefencampagne vanavond af met een thuiswedstrijd tegen Noord-Ierland. Precies een week later wacht de eerste EK-wedstrijd tegen Denemarken.

Alle goals van Van Persie voor Arsenal dit seizoen in tweeënhalve minuut:

    • Jules Seegers