Van Marwijk botst met spits

Robin van Persie krijgt in Oranje opnieuw de voorkeur als spits. Klaas-Jan Huntelaar heeft „niet echt een eerlijke kans gekregen”.

Dutch national team soccer coach Bert van Marwijk, right, observes Dutch national team soccer player Klaas-Jan Huntelaar, left, during the first training session of the Netherland's national soccer team in Lausanne, Switzerland, Friday, May 18, 2012. Netherlands National Football Team is in Lausanne for a training camp in preparation for the UEFA EURO 2012 soccer championship, hosted jointly by Poland and Ukraine. (AP Photo/Keystone/Laurent Gillieron)
Dutch national team soccer coach Bert van Marwijk, right, observes Dutch national team soccer player Klaas-Jan Huntelaar, left, during the first training session of the Netherland's national soccer team in Lausanne, Switzerland, Friday, May 18, 2012. Netherlands National Football Team is in Lausanne for a training camp in preparation for the UEFA EURO 2012 soccer championship, hosted jointly by Poland and Ukraine. (AP Photo/Keystone/Laurent Gillieron) AP

Bondscoach Bert van Marwijk wist de rijen lang gesloten te houden, maar een week voor het openingsduel van het Europees Kampioenschap zijn de eerste haarscheurtjes binnen Oranje zichtbaar. Klaas-Jan Huntelaar uitte gisteren in Hoenderloo zijn onvrede over de keuze van de bondscoach voor Robin van Persie als spits van het Nederlands elftal. „Ik vind dat ik niet echt een eerlijke kans heb gekregen”, aldus Huntelaar. „Misschien was het van tevoren al bekend, hoe het eruit zou gaan zien.”

De kritiek van de gepasseerde spits komt voor de bondscoach op een slecht moment. Van Marwijk wil geen openlijke discussie voeren over zijn keuzes, zeker niet nu het Nederlands elftal naar de juiste vorm zoekt. Vanavond sluit Oranje een onbevredigende voorbereiding af met het ‘uitzwaaiduel’ tegen Noord-Ierland in de Amsterdamse Arena. „Ik word moe van deze discussie. Zijn er al Kamervragen gesteld?”, zei een cynische Van Marwijk gisteren.

De twist over de keuze tussen Van Persie en Huntelaar begon al tijdens het Wereldkampioenschap van 2010. Toen begon Van Persie alle duels in de basis, maar hij scoorde slechts één keer. Huntelaar was tot zijn ongenoegen veroordeeld tot de bank. Het stak hem vooral dat hij in de finale niet in actie mocht komen. Na het WK wisselden Van Persie en Huntelaar elkaar af in Oranje.

Tijdens de kwalificatie voor het EK in Polen en Oekraïne maakte Huntelaar twaalf doelpunten in acht interlands, Van Persie scoorde zes keer in zes duels. Beide spitsen hebben bij hun club een goed seizoen achter de rug. Huntelaar werd bij Schalke 04 met 29 doelpunten topscorer van de Duitse Bundesliga. Van Persie maakte dertig treffers voor Arsenal en werd uitgeroepen tot beste voetballer van de Engelse Premier League.

In de voorbereiding op het EK mocht Huntelaar in het eerste oefenduel met Bulgarije als meest vooruitgeschoven spits beginnen. Van Persie speelde die wedstrijd als rechtsbuiten en maakte het enige doelpunt voor Oranje, dat met 2-1 verloor. Woensdag kreeg Van Persie de voorkeur tegen Slowakije. Huntelaar begon op de bank en hij was „not amused”, liet Van Marwijk na afloop weten. Huntelaar vertrok uit de Kuip zonder een woord met de pers te wisselen.

Van Marwijk riep hem gisteren in het spelershotel naar zijn kamer voor een persoonlijk gesprek. De bondscoach wilde daarna alleen kwijt dat hij met de spits had gesproken „over zijn positie in het veld en in de groep”.

Huntelaar was eerder op de dag openhartiger. Hij erkende al twee keer met Van Marwijk te hebben gesproken, op eigen verzoek in Lausanne, en beide keren „flink boos” te zijn geworden. „Hij heeft al gekozen. Het is een heel grote frustratie, maar ik ga voor mezelf door”, zei Huntelaar.

Hij is van mening dat hij tegen Bulgarije „geen eerlijke kans” heeft gekregen. „Ik heb één wedstrijd gespeeld. Toen speelden we met jongens op de zijkanten die niet echt op de zijkant horen te spelen, zoals Rafael van der Vaart. Hij is geen linksbuiten. Ik hoop dat ik nog een eerlijke kans krijg.”

Van Marwijk raakte geïrriteerd toen op de persconferentie werd verondersteld dat Huntelaar niet de kans had gehad zich te bewijzen. „Dat is wel heel achterdochtig. Zoiets komt nooit in me op. Ik had niet eens de beschikking over buitenspelers.”

Huntelaar denkt niet aan opstappen, al wordt hij wel „moedeloos” van zijn situatie. „Ik schik me absoluut niet in die rol.” Van afhaken wil hij niet weten: „Ik wil spelen, en ik vind dat ik moet spelen. Ik vind ook dat ik dat aan de hand van mijn prestaties heb laten zien. Alleen, als de bondscoach anders kiest, wat moet je dan doen? Wat kan ik nog meer doen dan wat ik gedaan heb? Je wordt wel eens moe van de coach, om het maar zo te zeggen. Maar ik voetbal niet voor de coach. Ik voetbal in eerste instantie omdat ik voetbal heel leuk vind. In tweede instantie komen daar het publiek en je team bij. Zo is het.”

De discussie over de spitspositie in in Oranje is van alle tijden. In het verleden moesten goalgetters als Ruud Geels, Ruud van Nistelrooy en Roy Makaay vaak plaats maken voor ‘voetballende’ spitsen als Johan Cruijff, Marco van Basten en Patrick Kluivert.

    • Rob Schoof
    • Koen Greven