‘Van der Sloot na celstraf in Peru uitgeleverd aan de VS’

Van der Sloot tijdens zijn proces in Peru voor de moord op Stephany Flores. Foto Hollandse Hoogte/Taco van der Eb

Joran van der Sloot wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten nadat hij zijn celstraf van 28 jaar in Peru heeft uitgezeten. Peruaanse media melden op basis van rechtbankstukken dat de uitlevering door mag gaan.

Eerder lieten de advocaten van Van der Sloot nog weten te verwachten dat de Nederlander op korte termijn in de VS terecht zou staan. Een rechtbank in de staat Alabama heeft om de uitlevering van Van der Sloot gevraagd.

De Nederlander wordt verdacht wordt van de afpersing van de moeder van Natalee Holloway. De Amerikaanse tiener verdween in mei 2005 spoorloos op Aruba. Van der Sloot, die hoofdverdachte is in de zaak, beloofde de moeder voor 250 duizend dollar de vindplaats van haar dochter prijs te geven.

Van der Sloot hield zich echter niet aan de afspraak en vertrok met een fractie van het bedrag naar Peru, waar hij later Stephany Flores om het leven bracht. Voor die moord zit hij nu een celstraf van 28 jaar uit.

Van der Sloot gaat in hoger beroep tegen zijn veroordeling voor het ombrengen van de Peruaanse. Ook heeft hij via zijn advocaat laten weten de uitlevering naar de VS te willen aanvechten. De uitlevering van Van der Sloot aan de VS moet nog formeel worden bekrachtigd.

Een Peruaanse rechter hield op 8 mei een besloten zitting in de Piedras Gordas gevangenis over de uitlevering van Van der Sloot aan de Verenigde Staten. Hierna zouden haar bevindingen naar de hoge raad worden gestuurd die zich een oordeel moest vormen over het verzoek.

De verwachting was toen dat dit enkele maanden zou duren, maar de beslissing is naar verluidt nu dus al genomen.

    • Annemarie Coevert