Uitgelicht zondag

Malaga's Ruud van Nistelrooy of the Netherlands listens a question from journalists as he announces his retirement during his news conference at La Rosaleda stadium in Malaga, southern Spain May 14, 2012. Van Nistelrooy, 35, announced his retirement on Monday, ending one of the most successful careers in soccer. REUTERS/Jon Nazca (SPAIN - Tags: SPORT SOCCER)
Malaga's Ruud van Nistelrooy of the Netherlands listens a question from journalists as he announces his retirement during his news conference at La Rosaleda stadium in Malaga, southern Spain May 14, 2012. Van Nistelrooy, 35, announced his retirement on Monday, ending one of the most successful careers in soccer. REUTERS/Jon Nazca (SPAIN - Tags: SPORT SOCCER) REUTERS

Film

The Postman Always Rings Twice (Tay Garnett, 1946, VS). ‘Film noir’ naar roman van James M. Cain. Klusjesman Frank Chamber en Lana Turner zijn de gepassioneerde geliefden die besluiten om haar echtgenoot, wegrestauranthouder Cecil Kellaway, uit de weg te ruimen. Eén, 14.05-16.00u.

Tout le monde il est beau, tout le monde il est gentil (Jean Yanne, 1972, Fra/Ita. Regiedebuut van de in provocaties grossierende Jean Yanne (van huis uit acteur) is een venijnige satire over opportunisme, incompetentie en wispelturigheid in de wereld der radiomakers. Met Yanne zelf, Bernard Blier, Michel Serrault en Marina Vlady. TV5, 21.00-22.45u.

Nurse Betty (Neil LaBute, 2000, VS/Dui). Intelligente genremix tussen komische soapverdwazing en actiethriller maakt plezier over de scheiding tussen fictie en werkelijkheid. Na een posttraumatisch stresssyndroom weet Renée Zellweger één ding zeker: ze is de verloren gewaande verloofde van een soapdokter. En dus vertrekt ze naar Hollywood voor een happy end. Onderwijl wordt ze achtervolgd door twee criminelen. RTL8, 23.00-01.10u.

Informatief

Daniel Buren au Grand Palais. Portret van de 74-jarige Fransman Buren en de voorbereidingen voor Monumenta 2012. Voor de 200 meter lange en 40 meter brede glaskoepel van het Grand Palais ontwierp Buren een enorm, zwevend labyrint. Arte, 15.20-15.55u.

Alpe d’HuZes: De laatste bocht. Verslag van de laatste vier levensjaren van Bas Mulder, die in september 2010 aan lymfeklierkanker overleed. Hij was jarenlang een van de mensen die Alpe d’Huez op fietsten voor de inzamelingsactie Alpe d’HuZes, en een inspiratiebron voor velen. Ned.1, 18.12-19.00u.

Peter R. de Vries, misdaadverslaggever. Allerlaatste, dubbele uitzending van het programma waarin De Vries daders opspoorde van misdaadzaken die de politie niet kon oplossen. Vanavond eerst een reportage over de jacht op een voortvluchtige moordenaar in Libanon. Daarna een documentaire over de makers van dit monument in de Nederlandse televisiegeschiedenis. SBS6, 21.30-22.50u.

Paul Simon – Under African Skies. Documentaire waarin Paul Simon wordt gevolgd op een reis naar Zuid-Afrika naar aanleiding van de vijfentwintigste verjaardag van zijn spraakmakende album Graceland. Er kwam destijds kritiek omdat Paul Simon met de plaatopnamen in Zuid-Afrika de boycot tegen het apartheidsregime zou hebben doorbroken. In deze film de ontstaansgeschiedenis en de impact van die memorabele plaat. Met veel muziek, oude en nieuwe beelden en denkbeelden, en getuigenissen van collega’s over de muzikale, politieke en culturele impact van Graceland. Canvas, 21.50-22.35u.

Amusement

TOTP2: Donna Summer & When Disco Ruled the World Mark Radcliffe presenteert een eerbetoon aan de op 17 mei overleden ‘Queen of Disco’. Met opnames van haar eerste optreden in Top of the Pops in 1977 tot haar laatste studioconcert in Later... with Jools Holland uit 2004 en clips van hits als I Feel Love en Enough is Enough. Aansluitend, om 23.30u., een muzikale documentaire over de soundtrack van de late jaren zeventig. Met muziek van en interviews met George McCrae, Gloria Gaynor, Nile Rodgers, Sister Sledge en de Village People. Ook over dansen ná Saturday Night Fever, hedonisme in Studio 54 en ronddraaiende spiegelbollen. BBC 2, 23.00-00.30u.