Trimbos onderzoekt rookverslaving

Trimbos, het kennisinstituut voor verslavingszorg en geestelijke gezondheidszorg, krijgt een Nationaal Expertisecentrum Tabaksontmoediging. Het centrum in Utrecht zal onderzoek doen naar de omvang van tabaksverslaving en de gevolgen ervan. Ook zal het preventie- en behandelprogramma’s ontwikkelen. Stivoro, het expertisecentrum dat al decennia voorlichting geeft over roken, verliest bijna al zijn subsidie.

Dit zou Trimbos-directeur Jan Walburg vandaag bekendmaken. Minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) steekt 1,3 miljoen euro in het expertisecentrum. Zij wil dat het onderzoek naar ongezonde leefstijlen wordt gebundeld. De problemen van mensen die verslaafd zijn aan drank, drugs of tabak overlappen vaak, zegt Walburg. „Daarom wil het ministerie kennis en preventieprogramma’s bundelen.” Bovendien worden „scholen, ggd’s en gemeenten er gek van om vanuit verschillende hoeken steeds preventiemateriaal te krijgen”, zegt hij. „Dat materiaal komt voortaan vanaf één plek.”

Bij Trimbos werken 200 mensen. Alle onderzoek ervan is gericht op toepassing. Het instituut ontwikkelt behandelingen en geeft preventieworkshops. „We zetten volgend jaar in op de jeugd”, zegt Walburg. „We willen hun weerbaarheid vergroten, zodat ze nee kunnen zeggen tegen drugs, alcohol en tabak.”

Afnemers van het onderzoek naar tabaksverslaving zijn onder meer het Astmafonds, de Hartstichting en KWF Kankerbestrijding. Ook in het grootschalige HBSC-onderzoek (Health Behaviour in Schoolaged Children), dat de gezondheid meet van middelbare scholieren in Europa en Noord-Afrika en dat in Nederland door Trimbos wordt verzorgd, zal voortaan tabaksverslaving worden betrokken.

De problemen van alcohol- en tabaksverslaafden lijken op elkaar, zegt Walburg. Verschil, zegt hij, is dat één of twee glazen alcohol per dag geen schade aanricht, terwijl elke sigaret er een te veel is.

    • Frederiek Weeda