Tienduizenden demonstreren op Tahrirplein om vonnis Mubarak

Egyptenaren zijn het niet eens met de levenslange gevangenisstraf die Mubarak vandaag kreeg. Foto AFP/ Khaled Desouki

Egyptenaren zijn vandaag met tienduizenden in protest de straat op gegaan. Ze zijn fel tegen het vonnis van de verdreven president Hosni Mubarak, hij wordt volgens het volk te licht gestraft. Op het Tahrirplein in Kairo hebben zich momenteel tienduizenden mensen verzameld om de demonstreren.

Mubarak werd vanochtend veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. De rechter in Kairo acht hem schuldig aan medeplichtigheid aan de dood van ruim achthonderd betogers tijdens de opstand in Egypte vorig jaar. Tegen de 84-jarige oud-president, die Egypte ruim dertig jaar bestuurde, werd de doodstraf geëist.

Mubaraks minister van Binnenlandse Zaken Habib el-Adli werd op dezelfde aanklacht eveneens tot levenslang veroordeeld door rechter Ahmed Refaat. Het is voor het eerst dat een verdreven Arabische leider voor een civiele rechter verscheen en werd aangeklaagd door het volk.

Het proces van Mubarak is nu ten einde, twee weken voor de tweede ronde van de Egyptische presidentsverkiezingen. Het gaat tussen Mohammed Morsi, kandidaat van de onder Mubarak verboden Moslimbroederschap, en Ahmed Shafiq: de laatste premier van het gevallen regime. Gisteren hief het nu machthebbende leger de noodtoestand na ruim dertig jaar op.

    • Annemarie Coevert