thuiskoknieuws

Combinaties

Doperwten laten zich ontzaglijk goed combineren met stukjes pancetta of stukjes gekookte ham. Maar voor wie geen vlees wil toevoegen, zijn er ook nog mogelijkheden genoeg: verse (geiten)kaas met doperwten is heerlijk. Citroenrasp over de erwtjes frist ze op en haalt ook hun smaak echt naar boven. Erwten en munt, ook voor wie zo langzamerhand gek wordt van munt, is een perfecte combinatie. En ouderwets Frans goed is stoofsla met doperwten: een gewone kropsla in stukjes scheuren of snijden en die met de erwtjes, een klontje boter, een halve theelepel suiker en een snufje zout even zachtjes stoven. Ik weet niet wat lekkerder is.

De prinses op de erwt

Iedereen kent het sprookje van de prinses op de erwt. Maar het is zo’n raar sprookje, wie doe er nu een erwt in bed bij een prinses? Nooit begrepen, tot ik onlangs bij voedsel-historicus Alan Davidson las dat in de zeventiende eeuw in Frankrijk de doperwt een ware rage was onder adellijke dames. Ze dweepten met doperwten en, zo schrijft een door Davidson geciteerde Française, ze ontzagen zich niet om, hoewel ze toch al goed gegeten hadden, nog wat doperwtjes te eten voor het slapen gaan, of zelfs in bed. Zou Hans Christian Andersen daarvan geweten hebben? Of deden de Deense dames dat ook?

Asperges

Behalve met het traditionele ei en boter (en peterselie) (of met een saus van boter, zure room, mosterd en peterselie – mmm!) laten asperges zich ook goed combineren met sinaasappelen en citroen. Een poosje geleden kreeg ik bij vrienden asperges met mousselinesaus en met sinaasappelkaramel: suiker laten karamelliseren en er sinaasappelsap bijdoen zodat het een dikke stroop wordt. Die over de asperges gieten en daarnaast een flinke scheut mousseline (een Hollandaise waarbij een deel van de boter door geslagen room is vervangen). Nog wat gekaramelliseerde sinaasappelschilletjes erover – oef!

    • Marjoleine de Vos