Superpolitie jaagt op sadist met tangetjes

Arne DahlVolume 14 afleveringen, 90 minuten€ 22,99(verschijnt 5 juni)

Lijkt het maar zo, of blijft werkelijk geen Scandinavische thrillerauteur onverfilmd? In Nederland is er voldoende markt voor, dus deze week is de beurt aan Arne Dahl. De serie draagt de naam van de schrijver, waarschijnlijk omdat de hoofdrol is weggelegd voor een ‘A-Team’, en het vorige A Team is nog niet vergeten.

De serie is opgebouwd uit dubbele afleveringen van 90 minuten per boekverfilming. In deze eerste box zijn dat de boeken Misterioso en Kentucky Killer. In Zweden wordt een supergroep van zes Zweedse politierechercheurs geformeerd nadat enkele financiële topstukken van het land vlak echter elkaar worden vermoord.

De focus ligt bij de opvliegende rechercheur Paul Hjelm. Agenten zijn in de wereld van fictie steevast door hun werk geobsedeerd en Arne Dahl wijkt niet van dat pad. Dus heeft Hjelm problemen met zijn vrouw en puberende zoon.

Ook de andere superagenten krijgen hun dosis verdieping en relationele achtergrond. Klerenkast Nyberg zingt in een kerkkoor en zegt spijt te hebben van zijn anabolengebruik. En de met zijn bureau verkleefde grijze muis Norlander krijgt door de opwinding bij zijn nieuwe stek zijn viriliteit terug.

De royale aandacht voor hun persoonlijke levens maakt Arne Dahl net iets intrigerender dan de gemiddelde thriller. Het maakt de serie traag, maar dat past in het ritme, want ook het oplossen van de misdaden verloopt stroef.

In het eerste verhaal kleunt het team zelfs een paar keer flink mis voordat de moordenaar profiel krijgt. Het tweede verhaal is donkerder van toon, wegens het sadistische martelwerktuig van de dader: chirurgische tangen die hij in de stembanden en het ruggenmerg van zijn slachtoffers steekt. Na de eerste onverhulde beelden is het zien van dit gereedschap al voldoende voor een huivering.

Beide verhalen zijn slimme puzzels, met meerdere plotlijnen die samenkomen. De Killer die naar Zweden komt, heeft iets te maken met een ontsnapte gevangene en met de smokkel van illegalen door Zweedse diplomaten.

Arne Dahl zit vrij goed in elkaar en dat maakt dat de spanning op niveau is. Prettig is ook dat het A-Team meer een groep denkers en praters dan een actieteam is, zodat de politiehumor en staaltjes onderlinge solidariteit hun verlichtende werk kunnen doen.

Er waart zelfs een Perzische schoonmaker met filosofische praatjes ’s nachts door hun kantoor.

Ron Rijghard

    • Ron Rijghard