Succes David Cameron: ontvoerde hulpverleners Afghanistan bevrijd

Militairen van de NAVO hebben vanochtend in alle vroegte twee buitenlandse hulpverleners en hun twee Afghaanse collega’s gered uit handen van de opstandelingen. Het viertal werd twee weken geleden in het noorden van Afghanistan ontvoerd. De Britse premier David Cameron gaf gisteren toestemming voor de reddingsoperatie.

Hulpverlener Helen Johnston is een van de bevrijde personen vandaag in het afgelegen bergdorpje Gulati. Foto Reuters

Militairen van de NAVO hebben vanochtend in alle vroegte twee buitenlandse hulpverleners en hun twee Afghaanse collega’s gered uit handen van de opstandelingen. Het viertal werd twee weken geleden in het noorden van Afghanistan ontvoerd. De Britse premier David Cameron gaf gisteren toestemming voor de reddingsoperatie.

De Britse Helen Johnston (28), haar Keniaanse collega Moragwe Oirere en de twee Afghanen werden op 22 mei gekidnapped in de Afghaanse provincie Badakhshan. De vier werken voor Medair, een humanitaire non-gouvernementele organisatie in het Zwitserse Lausanne.

Britse militairen voerden de reddingsoperatie uit in samenwerking met Afghaanse en andere NAVO-troepen, zei Cameron vandaag. Bij de missie werden enkele opstandelingen van de Talibaan en enkele ontvoerders gedood, maar de militairen en geredde hulpverleners bleven ongedeerd.

De gijzelaars werden gevangen gehouden in Gulati, een dorp in een bergachtig en bebost gebied nabij de grens met Tadzjikistan:


Grotere kaart weergeven

    • Jules Seegers