Steniging dreigt voor jonge vrouw

In Soedan is een ongeveer 20-jarige vrouw veroordeeld tot de dood door steniging omdat ze overspel zou hebben gepleegd. Bijna dertig Afrikaanse mensenrechtenorganisaties en juristen hebben alarm geslagen. Zij zeggen dat de vrouw aan haar voeten geboeid vastzit in een cel nabij de hoofdstad Khartoum, met haar vier maanden oude baby bij zich. Zij zou dringend geestelijke bijstand nodig hebben.

Critici tonen zich bezorgd dat de shari’a, de islamitische rechtspraak, op steeds rigidere wijze wordt toegepast in Soedan. Zweepslagen zijn in het land gebruikelijk als straf voor ‘misdaden’ als alcohol drinken en overspel. Maar de doodstraf door steniging kwam er tot dusver nauwelijks voor.

De mensenrechtenorganisaties hebben ook kritiek op de wijze waarop het proces werd gevoerd. Zo kon de vrouw zonder tolk de rechtszaak niet volgen, en zou ze met geweld tot een bekentenis zijn gedwongen.

Onder de Talibaan in Afghanistan werd steniging ook regelmatig uitgevoerd, in aanwezigheid van duizenden toeschouwers. In de islamitische republiek Iran werd de straf begin dit jaar juist uit de wet gehaald.

(Reuters, AP)