Sporters, vrijwilligers, ondernemers: het CDA wil voor elk wat wils hebben

Als eerste heeft het CDA een programma voor de komende verkiezingen. Veel wensen, weinig getallen om de haalbaarheid te toetsen. De partij wil één belastingtarief en meer respect voor de vlag.

Het verkiezingsprogram dat moet zorgen dat het CDA na vier verloren verkiezingen op rij weer gaat winnen, heet Iedereen – en heeft voor ieder wat wils.

Voor sporters. „Sport is maatschappelijk goud dat verzilverd moet worden.”

Voor vrijwilligers. „Nederland is voor iedereen die zich voor Nederland inzet.”

Voor immigranten. „Het CDA wil meer werk maken van inburgering.”

Voor het bedrijfsleven. „Ondernemers verdienen respect voor datgene wat zij doen voor ons land.”

Voor eigenlijk alle ingezetenen van Nederland. „De overheid is er voor de burgers. En niet andersom.”

Als eerste van de grote politieke partijen presenteerde het CDA gisteren de plannen voor de verkiezingen. Volgens partijvoorzitter Ruth Peetoom weet de kiezer nu wat hij „op 13 september, en 14 september, en daarna” kan verwachten. Maar het veertig pagina’s lange stuk is bij gebrek aan getallen niet altijd concreet. Het CDA verwacht – net als andere partijen – pas eind augustus de financiële doorrekening van de plannen terug van het Centraal Planbureau. Er zijn wel „potloodberekeningen”, volgens de voorzitter van de programmacommissie, Paul Doop.

Het CDA wil een financieel verantwoordelijke partij zijn, en daarom moet het begrotingstekort in 2017 weggewerkt zijn. Ook moet het belastingstelsel eenvoudiger en moet er een vlaktaks komen: voor iedereen geldt dan hetzelfde belastingtarief van circa 35 procent. Helemaal voor iedereen is het dan ook weer niet, want voor „topinkomens” geldt ook nog een „solidariteitsheffing”. Wat voor het CDA een topinkomen is en hoeveel die extra belasting zou zijn, is onbekend.

De vlaktaks kan gevolgen hebben voor de aftrek van de hypotheekrente omdat sommige huizenbezitters nu nog tegen een hoger tarief aftrekken. Het CDA wil dat starters fiscaal gestimuleerd worden om te sparen voor de aankoop van een eigen huis; huizenbezitters moeten jaarlijks ten minste voor 20 procent boetevrij kunnen aflossen op bestaande hypotheken. En de kilometerheffing moet nieuw leven worden ingeblazen. Die moet snel de omstreden onbelaste reiskostenvergoeding vervangen.

De partij houdt niet langer vast aan een percentage voor ontwikkelingssamenwerking; effectiviteit moet de graadmeter worden. En het CDA spreekt zich ook opnieuw uit vóór Europa. „Wij realiseren ons terdege dat ons geld in Europa wordt verdiend”, zegt partijleider Sybrand van Haersma Buma.

Niettemin legt de partij een binnenlands accent. Pensioenfondsen moeten meer in Nederland investeren en „nationale symbolen zoals de vlag en het volkslied verdienen aandacht en respect. Met name op school.” Uitwerking ontbreekt. Nederland moet het ook hebben van mensen „die in meer dan één wereld thuis zijn”. Het inperken van een dubbele nationaliteit krijgt uitzonderingen. „Ik denk aan expats”, zegt Van Haersma Buma. En zo is ook de ze groep Nederlanders bediend.

    • Freek Staps