Sobere mode van grote namen

De eigenaar van het Arnhemse Jones volgt haar eigen smaak.

Wat

Jones, de bekendste modewinkel van Arnhem, werd in 1988 geopend door Judith ter Haar en haar partner Gerhard Harmsen.

Als iemand ervoor strijdt om van Arnhem een modestad te maken, dan is het Ter Haar wel. Ze is al vanaf het begin betrokken bij de Arnhem Mode Biënnale, richtte Coming Soon op – een conceptstore vol Nederlands design – en ze geeft les aan het masterprogramma van de Arnhemse modeopleiding.

Haar nieuwste project heet Kerkstraat Fashion & Design 2012: van 1 tot 10 juni in en rond de Arnhemse Kerkstraat. Op het programma staan exposities, modeshows en lezingen. Bij Jones is een film te zien waarin Ter Haar zeven vrouwen interviewt over hun favoriete jurk. Waarom kochten ze juist die jurk? Hoe voelen ze zich erin? Welke herinneringen kleven eraan? Ter Haar: „Ik wilde nou eens niet de commerciële, maar juist de sociale en emotionele kant van mode belichten.”

Wat hebben ze

Vorig jaar stopte Jones na 23 jaar met het verkopen van mannenkleding. Sindsdien vind je er alleen nog vrouwenmode, met een sterke voorkeur voor Belgische ontwerpers: Dries van Noten, A.F. Vandevorst, Christian Wijnants en Ann Demeulemeester en (veel!) Sofie d’Hoore. Die laatste maakt comfortabele, draagbare, verhoudingsgewijs betaalbare (jurken 250-450 euro) mode. Daarnaast zijn er onder meer Navy, de tweede lijn van Jil Sander, Levi’s Vintage (replica’s van antieke Levi’s, vanaf 200 euro) en het Nederlandse Orson + Bodil. Ter Haar heeft een selectie gemaakt aan de hand van haar eigen – sobere – smaak. Zo kenmerkt de zomercollectie van Dries van Noten zich door fotografische prints, maar hangen bij Jones bijna alleen effen zwarte en witte kledingstukken van hem.

Ook casual basiskledingstukken zijn volop aanwezig: hemdjes, T-shirts en wollen truitjes van American Vintage en Hanro liggen er in vele (ingetogen!) kleuren, vanaf 45 euro. Parfums zijn er van onder meer Comme des Garçons en Maison Martin Margiela.

Hoe word je geholpen

Ter Haar en Harmsen staan vaak zelf in de winkel, maar ik word geholpen door een meisje dat al zeven jaar bij Jones werkt. Ze is vriendelijk en weet veel te vertellen over de merken. „Ze is cum laude afgestudeerd aan de modeacademie hier in Arnhem,” zegt Ter Haar later trots. Ik loop, na máánden te hebben gezocht naar het ideale, simpele, witte overhemd, de deur uit met een exemplaar van het Nederlandse merk Sophie#1234567+ (185 euro).

Hoe ziet het eruit

Blikvanger is de gigantische vogelkooi, midden in de winkel, waaruit vrolijk getjilp klinkt. Verder is het dankzij het dakraam en de spierwitte muren opvallend licht en vredig in het pand dat oorspronkelijk als drukkerij diende.

Voor wie

Vrouwen die iets te besteden hebben, maar daar niet mee te koop willen lopen.

    • Nathalie Wouters