Radio 1 voelt zich als Pietje Bell

Even geen omroeppolitiek bij Radio 1. De komende drie maanden werken alle publieke omroepen samen aan de Radio 1 Sportzomer. Meer dan honderd mensen van verschillende omroepen maken de komende drie maanden meer dan 800 uur radio. Uniek in de geschiedenis van de zender.

„Het is een Pietje Bell-gevoel”, vertelt Marion van der Wouw, projectleider van de sportzomer. „Er is zoveel radio te maken dat we in feite kunnen doen wat we willen.”

Van der Wouw is sinds januari bezig met de voorbereidingen van de sportzomer. „De sport wordt leidend, maar er is ook voldoende ruimte voor cultuur en nieuws. De verkiezingscampagne begint deze zomer al. Daar kunnen we op inspelen met deze formule.”

Op veel weerstand binnen de omroepen is Van der Wouw niet gestuit. „Ik heb met de programmamakers te maken gehad en niet met de omroepbazen. Die zijn allemaal enthousiast dat ze nu samen kunnen werken aan één programma.”

Toch kostte het Laurens Borst, zendermanager van Radio 1, enige tijd om alle omroepen te overtuigen. „Ik begrijp het dilemma van de omroepen ook wel. Die zijn afhankelijk van hun ledental en als je dan opeens negen weken niet meer je eigen geluid kan laten horen op de radio, is dat lastig.”

De reden dat alle omroepen uiteindelijk toch akkoord zijn gegaan, heeft volgens Borst alles te maken met de onvermijdelijkheid van de sportzomer. „Je kan er niet om heen”, vertelt de zendermanager. „Of je nu sportliefhebber of sporthater bent, er zijn zoveel Nederlanders die deze zomer in actie komen dat er een collectief gevoel ontstaat dat je niet meer kan negeren. Dat zagen de omroepen ook in.”

Het voordeel van de formule van de sportzomer is volgens Borst dat bij belangrijk nieuws direct de zender kan worden overgenomen. „Als je met één redactie werkt, ben je als zender veel flexibeler dan als je in verschillende blokken zit met allerlei omroepen met uiteenlopende belangen. Het is een formule die wat mij betreft ook buiten de sportzomer kan worden ingevoerd op Radio 1, maar dat is voor de meeste omroepen nog een stap te ver.”

Radio 1 SportzomerVan 8 juni tot 12 augustus dagelijks tussen 10.00 en 23.00 uur.