Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Levenslang Mubarak (84) voor medeplichtigheid doden betogers

Beeld van de Egyptische staatstelevisie. Mubarak hoorde zijn vonnis aan al zittende in een ziekenhuisbed. Foto AP

Hosni Mubarak is vanochtend veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. De rechter in Kairo acht hem schuldig aan medeplichtigheid aan de dood van ruim achthonderd betogers tijdens de opstand in Egypte vorig jaar. Tegen de 84-jarige oud-president, die Egypte ruim dertig jaar bestuurde, werd de doodstraf geëist.

De verdreven oud-president werd zittend in een ziekenhuisbed de rechtszaal ingereden. Daar nam hij, een zonnebril dragend, plaats in een kooi. Na de uitspraak van de straf braken achterin de zaal schermutselingen uit, meldt AP. Buiten het rechtsgebouw stonden horden ordetroepen opgesteld om betogers in toom te houden.

Mubaraks minister van Binnenlandse Zaken Habib el-Adli werd op dezelfde aanklacht eveneens tot levenslang veroordeeld door rechter Ahmed Refaat. Het is voor het eerst dat een verdreven Arabische leider voor een civiele rechter verscheen en werd aangeklaagd door het volk. Maar weinig Egyptenaren verwachtten volgens Reuters dat Mubarak zwaar gestraft zou worden.

In de rechtbank in Kairo stonden vandaag verder twee zoons van Mubarak, Gamal Alaa, en terecht voor machtsmisbruik en corruptie. Zij werden vrijgesproken. Ook zes andere topfunctionarissen uit het regime hoorden vandaag hun vonnis.

Het proces van Mubarak is nu ten einde, twee weken voor de tweede ronde van de Egyptische presidentsverkiezingen. Het gaat tussen Mohammed Morsi, kandidaat van de onder Mubarak verboden Moslimbroederschap, en Ahmed Shafiq: de laatste premier van het gevallen regime. Gisteren hief het nu machthebbende leger de noodtoestand na ruim dertig jaar op.

Mubarak van presidentiële suite naar gevangenis

Nog voor de start van het proces, waarin Mubarak steevast op een ziekenhuisbed in de rechtszaal verscheen, werd de verdreven president opgenomen in de presidentiële suite van een ziekenhuis. Hij zou er gasten mogen ontvangen en vrij kunnen rondlopen. Voor zijn straf wordt hij overgebracht naar een gevangenis in Kairo.

Volgens zijn behandeld artsen is Mubarak zwak en heeft hij gewicht verloren omdat hij weigerde te eten. Bovendien zou de oud-leider lijden aan een zware depressie.

Mubarak zal zijn straf uitzitten in de Torah-gevangenis, in het zuiden van de Egyptische hoofdstad. Ook zijn zoons en leden van zijn regime worden hier vastgehouden.