Over de haag

Op de gastenlijst

Ze zijn altijd met wat geheimzinnigheid omgeven: de internationale Bilderbergconferentie. Ooit, in 1954, begonnen in Oosterbeek en uitgegroeid tot de place-to-be voor denkers, ceo’s, politici, prinsen en staatshoofden. Mark Rutte is er dit weekend bij in het Amerikaanse Chantily, naast vaste gast koningin Beatrix. Andere Nederlanders op de gastenlijst: eurocommissaris Neelie Kroes, de hoogleraren Victor Halberstadt en Paul Scheffer, Unilever-baas Paul Polman én D66-leider Alexander Pechtold. Voelen de organisatoren een verkiezingsoverwinning voor Democrats '66 aankomen?

Zonder snelle Rutte

Mark Rutte was er dus niet, gisteren bij de wekelijkse ministerraad. Hij is altijd een snelle: onder hem haalt de vergadering vaak de lunch niet eens. Dat was onder het premierschap van Jan Peter Balkenende wel anders. Maar dat krijg je in een coalitie met de PvdA, zeiden CDA’ers altijd. Die houden van discussiëren. Maar CDA’ers kunnen er ook wat van, zo bleek gisteren. Terwijl het kabinet al demissionair is, werd er toch tot halverwege de middag vergaderd. De voorzitter? CDA-vicepremier Maxime Verhagen.

Een positief Nederland

Jan Driessen, campagnestrateeg van Mark Rutte in 2006 en 2007, waarschuwt dat campagnes in Nederland te Amerikaans worden. Er wordt te veel gepolariseerd en op de man (m/v) gespeeld, schrijft hij op de website van campagnebureau BKB (waar ze overigens geen genoeg kunnen krijgen van Amerikaanse campagnes). „Waarom spreken we elkaar niet meer aan op ontwrichtende negatieve campagnes en op destructief polariserend gedrag?” schrijft Driessen. „Waarom bouwen we gedurende de komende campagne niet samen aan een meer respectvol, tolerant en vooral positief Nederland?”

Stef Blok doet aardig

Voor de VVD een harde strijd met de SP. Volgens de meest recente opiniepeiling, die van TNS Nipo, liggen de partijen nek aan nek. Ze staan allebei op 29 zetels. Toch leek VVD-fractieleider Stef Blok dinsdag het advies van Driessen te volgen. Hij was opvallend mild voor de partij van Emile Roemer, tijdens het debat over het Lenteakkoord. De SP, zo zei Blok, was zelfs financieel degelijker dan de ex-gedoogpartner PVV.

Ikke, Hullie en Huillie

De titel van het CDA-verkiezingsprogramma was nog niet bekend, of grappenmakers gingen er al mee aan de slag, op Twitter. Het CDA koos voor Iedereen. Zou de VVD zijn programma ‘Ikke’ noemen? Dan zou ‘Hullie’ wel bij de anti-immigranten van de PVV passen. Hierdoor liet CDA-Kamerlid Ger Koopmans zich prikkelen: „of ‘Huilie’?”