Oranje glansrijk door de laatste test en passeert Noord-Ierland ruim

Affelay geniet van zijn treffer, de vijfde voor Oranje vanavond. Foto AFP/ Robin Utrecht

Na de winst op Slowakije is Oranje er vanavond in de Amsterdam Arena in geslaagd Noord-Ierland te verslaan in het laatste oefenduel in aanloop naar het Europees Kampioenschap. De tegenstander kreeg geen kans van de Nederlandse mannen, het werd 6-0.

De overwinning is wederom een welkome opsteker, de twee voorgaande oefenduels verloor het elftal van bondscoach Bert van Marwijk van Bayern München (3-2) en Bulgarije (2-1).

Waar de doelpuntenproductie in de eerdere oefenduels tegenviel, hadden de fans in de Arena weinig te klagen. Mede door de geringe tegenstand stond Oranje al na een kwartier op 2-0. In de elfde minuut kopte Van Persie een voorzet van Wesley Sneijder binnen. De spelmaker van Internazionale trof vervolgens zelf doel uit een vrije trap.

http://www.youtube.com/watch?v=1wFmMv_-mIE

Nederland combineerde er daarna lustig op los en breidde score uit via Van Persie. De spits, die ook op het EK de voorkeur lijkt te krijgen boven Klaas-Jan Huntelaar, mocht aanleggen vanaf de strafschopstip na hands van Shane Ferguson. Afellay maakte er acht minuten voor rust 4-0 van, nadat Arjen Robben de bal had veroverd.

In de tweede helft leek het Nederlands elftal verder te gaan waar het was gebleven. Na een bekeken schot van Afellay, die daarmee voor 5-0 tekende, zakte het duel echter in, aldus persbureau Novum.

Er waren kansen voor Sneijder, Ron Vlaar, invaller Rafael van der Vaart en Robben, maar pas dertien minuten voor tijd was het weer raak. Feyenoord-verdediger Vlaar maakte uit een hoekschop van Afellay zijn eerste interlanddoelpunt.

Oranje vertrekt overmorgen naar het Poolse Krakau, de uitvalsbasis tijdens de Europese titelstrijd. Zaterdag staat in Charkov in Oekraïne het eerste groepsduel tegen Denemarken op het programma. Daarna volgen wedstrijden tegen Duitsland (13 juni) en Portugal (17 juni).

Van Persie krijgt de voorkeur in de spits op het EK

Van Marwijk heeft wat betreft de spitspositie inmiddels de knoop doorgehakt. Gisteren bracht hij zijn elftal gisteren op de hoogte van zijn voorkeur voor Robin van Persie.

Van Marwijk kampt in de punt van de aanval met een luxeprobleem tijdens het EK, aangezien Van Persie en Huntelaar beide topscorer werden van een grote buitenlandse competitie. Van Persie trof voor Arsenal dertig keer doel in de Premier League, terwijl Huntelaar een treffer minder maakte in de Bundesliga. Hij speelde dan ook minder wedstrijden dan Van Persie.

    • Annemarie Coevert