Olli Rehn laat tanden zien, bijt (nog) niet

Begrotingstsaar Olli Rehn, mede namens Nederland voorzien van de status van ‘Supercommissaris’, bracht deze week voor het eerst zijn nieuwe, stevige aanbevelingen uit voor Europa. Hij spaarde probleemlanden als Spanje, Italië en Portugal niet, en haalde ook hard uit naar grote en veiliger geachte landen als Duitsland. Staccato, in maar liefst 27 rapporten, volgden de specifieke maatregelen elkaar op. Die beperkten zich niet tot puur de begrotingen: hervorm het ontslagrecht, beperk de hypotheekrenteaftrek, hervorm de banken, versterk uw concurrentiekracht. Rehn, betrekkelijk ongevoelig gebleken voor landenlobby’s die de rapporten wilden afzwakken, hield de zwaarste sancties (boetes) op zak, maar niemand twijfelt eraan dat, als dat nodig is, hij ook die kaart zal trekken.

... en dalers

Geert Wilders krijgt een lesje staatsrecht

Na zeven hoofdelijke stemmingen en een in grote meerderheid afgestemde motie van wantrouwen, leed Geert Wilders deze week een nieuwe nederlaag. Zijn poging een democratisch besluit over het Europese noodfonds via de rechter te blokkeren faalde. „De vorderingen van Wilders richten zich tegen de Staat als wetgever en komen in essentie neer op een ingrijpen in het wetgevingsproces”, aldus de Haagse rechtbank. Oordeel: de rechter mag op basis van de Grondwet niet ingrijpen in het democratisch proces. 1-0 voor de trias politica. Wilders schiet er persoonlijk ook bij in. Hij werd veroordeeld tot het betalen van de proceskosten: in totaal 1.391 euro aan griffierechten en advocatenkosten van de Staat. Dat is nog los van de rekening die Moszkowicz, zijn advocaat, zal sturen.