Olli Rehn laat tanden zien, bijt (nog) niet

Begrotingstsaar Olli Rehn, mede namens Nederland voorzien van de status van ‘Supercommissaris’, bracht deze week voor het eerst zijn nieuwe, stevige aanbevelingen uit voor Europa. Hij spaarde probleemlanden als Spanje, Italië en Portugal niet, en haalde ook hard uit naar grote en veiliger geachte landen als Duitsland. Staccato, in maar liefst 27 rapporten, volgden de specifieke maatregelen elkaar op. Die beperkten zich niet tot puur de begrotingen: hervorm het ontslagrecht, beperk de hypotheekrenteaftrek, hervorm de banken, versterk uw concurrentiekracht. Rehn, betrekkelijk ongevoelig gebleken voor landenlobby’s die de rapporten wilden afzwakken, hield de zwaarste sancties (boetes) op zak, maar niemand twijfelt eraan dat, als dat nodig is, hij ook die kaart zal trekken.