Nieuwsoverzicht

Aandelen

Financiële markten weer onderuit

Rotterdam. De internationale aandelenmarkten zijn vrijdag opnieuw onderuitgegaan. Op Wall Street daalde de Dow Jones-index met ruim 2,2 procent. De Amsterdamse AEX-index sloot 2,18 procent lager op 283,8 punten. Beleggers blijven hun geld wegzetten in staatsobligaties in Duitsland en de VS. De rentes in die landen daalden tot historisch lage niveaus: een ‘tienjaarsrente’ van 1,45 procent voor Amerikaanse obligaties en 1,17 procent voor Duitse bunds. (Novum)

Referendum Ierland, pagina 7

Polen

Obama betuigt Polen spijt over verspreking

Warschau. De Amerikaanse president Obama heeft „spijt” betuigd over zijn verspreking tijdens de postume toekenning van een onderscheiding aan een Poolse verzetsheld. Obama sprak over een „Pools dodenkamp”; hij bedoelde een Duits nazi-dodenkamp in bezet Polen. Polen aanvaardt de excuses. (AP) De week uit Polen, pagina 21

spion

China pakt spion VS op in Hongkong

Hongkong. China heeft in Hongkong een hoge ambtenaar van het ministerie van Veiligheid opgepakt die staatsgeheimen zou hebben doorgespeeld aan de VS. Volgens Hongkongse media zou de CIA de man hebben gerekruteerd na een klassieke verleidingstruc met een vrouw. (Reuters)

Politie

Opstelten en politie eens over cao

Den Haag. De vakbonden en minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) hebben een akkoord bereikt over de cao voor politieagenten. Details worden maandag bekend.(NRC)