Nederlandse zakenman ook in Turkije vervolgd om atoombomzaak

De Nederlandse zakenman en metaaldeskundige Henk Slebos wordt ook in Turkije vervolgd voor deelname aan het netwerk van de Pakistaanse atoomspion Abdul Qadeer Khan. Dat meldt het radioprogramma Argos vanochtend. Slebos werd in Nederland in 2005 al veroordeeld voor het illegaal exporteren van goederen die kunnen worden gebruikt bij de vervaardiging van massavernietigingswapens.

Het proces tegen het illegale atoombomnetwerk in Turkije duurt al bijna negen jaar, mede omdat Nederland en Zwitserland geen informatie over de verdachten aan de Turkse rechtbank willen geven, zo meldt Novum Nieuws. Dat zou blijken uit Wikileaks-documenten. Zo zouden de adresgegevens van Slebos en de Zwitserse verdachte Urs Tinner na negen jaar nog niet bekend zijn bij de rechter in Istanbul.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie laat in een reactie aan het programma weten dat Turkse autoriteiten nooit een rechtshulpverzoek hebben ingediend om informatie over Slebos te verkrijgen. De zakenman werd in 2009 in hoger beroep in Nederland veroordeeld tot achttien maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk, voor zijn rol in het nucleaire netwerk van Khan.

Khan werd in 1983 juridisch vervolgd voor het stelen van informatie in Nederland over het maken van kernwapens. Deze informatie zou hij doorgespeeld hebben aan Iran, Noord-Korea en Libië. Door een vormfout kwam hij echter nooit vast te zitten. Slebos en Kahn kennen elkaar uit hun studietijd in Delft in de jaren 60.

Uitzending Zembla van 7 november 2005: De Nederlandse Atoombom:
Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

    • Jules Seegers