Musical Ik, Driss in Amsterdam

Rotterdam. - „Dit moest een musical worden. Het straalde zoveel muziek uit.” Regisseur Bart Oomen zag het meteen voor zich: in het feuilleton Ik, Driss, dat in 2009 op de Achterpagina van NRC Handelsblad stond, zat een musical. In augustus starten de repetities en 23 september is de première van Ik, Driss – de musical in De Meervaart in Amsterdam.

Net als het krantenfeuilleton portretteert de musical het Nederland van de jaren zeventig door de ogen van de jonge gastarbeider Driss Tafersiti. Oomen koos uit de stukjes twee verhaallijnen: de liefde van Driss voor een meisje dat vakantiewerk doet bij hem op de visafslag van IJmuiden en de ruzie met zijn broer over zijn nieuwe levensstijl.

Toen de boekbewerking van het feuilleton in juli 2010 uitkwam bleek dat Driss niet echt bestond en een pseudoniem was van Asis Aynan en Hassan Bahara. „We wilden een hyperrealistisch sprookje schrijven over de wondere wereld van Driss, die van het lelijke IJmuiden een prachtige stad maakt”, zegt Aynan. Bahara en hij zijn blij dat het verhaal als musical een nieuw publiek kan bereiken.

Justus van Oel schreef de teksten en Jan Pieter Koch de muziek. Regisseur Oomen omschrijft het als een „vreemde mix van Marokkaanse liederen, Turkse popsongs, Hollandse havenschlagers en popmuziek uit de jaren zestig.”

    • Joke Beeckmans