Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Mubarak onwel na vonnis en opgenomen in gevangenisziekenhuis

Mubarak gebaart terwijl hij uit de rechtbank en in een ambulance wordt gereden nadat hij het vonnis van de rechter heeft moeten aanhoren. Foto AFP

Hosni Mubarak is vanmiddag naar het ziekenhuis gebracht van de de Torah-gevangenis in Kairo. Tijdens zijn reis naar de gevangenis is de 84-jarige oud-president onwel geworden, zo schrijft persbureau AP.

Bronnen bij de veiligheidsdienst zeiden eerder dat de verdreven president bij aankomst bij de gevangenis weigerde de helikopter te verlaten.

Eerder op de dag werd Mubarak veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens medeplichtigheid aan de dood van betogers. Bij aankomst bij de gevangenis zou hij zijn bewakers met tranen in de ogen hebben gesmeekt hem terug te brengen naar het militaire hospitaal waar hij sinds het begin van zijn proces op 3 augustus vorig jaar verbleef.

De begeleiders zouden een halfuur op hem hebben ingesproken voor hij uit de helikopter stapte en de kliniek van de Torah-gevangenis binnenging.

Staatsmedia meldden echter dat de oud-president onwel was geworden. Nieuwszender Nile News meldde zelfs dat Mubarak een hartaanval had gehad, maar dit kon niet worden bevestigd.

Het is voor het eerst sinds de aanhouding van Mubarak dat hij in een gevangenis wordt vastgehouden. Buiten het rechtsgebouw waarin Mubarak werd veroordeeld, maar twee van zijn zoons werden vrijgesproken van machtsmisbruik, braken vandaag opstootjes uit tussen betogers en ordetroepen.