Monti: euro-obligaties in aantocht en Griekenland blijft

Volgens de Italiaanse premier Monti worden er binnenkort eurobonds uitgegeven, een initiatief waar Angela Merkel op tegen is. Foto AP/Mauro Scrobogna

De Italiaanse premier Mario Monti gelooft dat er in de nabije toekomst euro-obligaties zullen worden uitgegeven. Griekenland blijft volgens de minister-president in de eurozone, zo meldt hij vandaag aan de Griekse krant Vima.

Volgens de premier is het in het belang van het Griekse volk om in de eurozone te blijven, en hij verwacht dat het land hier ook zelf voor zal kiezen.

Monti onderstreepte daarnaast dat eurobonds er zeker gaan komen, en zullen bijdragen aan een “solide economische eenheid” binnen Europa:

“Ik geloof dat we in de toekomst een bepaalde vorm van euro-obligaties gaan gebruiken, omdat onze Europese Unie meer en meer integreert. Daarbij moet wel worden benadrukt dat de uitgifte van dergelijke obligaties geen vrijbrief is om anderen te belasten. Integendeel. Het is een poging om de Economische en Monetaire Unie weer op te bouwen op een meer solide en geloofwaardige basis.”

Merkel juist tegen de komst van eurobonds

Bondskanselier Angela Merkel benadrukte vorige week nog dat het uitgeven van euro-obligaties, een plan dat werd geopperd door Francois Hollande, ook groot voorstander is, geen oplossing is om de noodlijdende Europese economie te stimuleren.

Volgens Merkel druist de creatie en uitgifte van dergelijke obligaties tegen Europese verdragen. Naast Monti steunen de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, tevens voorzitter van de europgroep en andere politiek leiders het plan van Hollande.

    • Annemarie Coevert