Lachen mag bij de heren van RTL

Een strijd willen betrokken het niet noemen, maar spannend wordt het wel. RTL en de NOS brengen deze sportzomer beiden een sportprogramma op de late avond. NOS Studio Sportzomer en De Zomer van 4 staan vanaf 4 juni tot 12 augustus recht tegenover elkaar geprogrammeerd om half elf ’s avonds. RTL heeft het succesvolle programma Voetbal International zelfs van RTL 7 naar vlaggenschip RTL 4 gehaald in de hoop zo nog meer kijkers aan zich te binden.

„Het EK en de Spelen zijn grote evenementen waar mensen met de hele familie naar kijken”, vertelt RTL-woordvoerder Jaap Paulsen. „Daarom willen we de sportprogramma’s deze zomer ook op onze grootste familiezender uitzenden.”

Het zorgt volgens vaste tafelgast Johan Derksen, hoofdredacteur van het weekblad Voetbal International , niet automatisch voor hogere kijkcijfers. „Het is de vraag of kijkers die gewend zijn dat wij op RTL 7 zitten, ons kunnen vinden op RTL 4. Veel mensen zullen na de wedstrijd blijven hangen bij de NOS. Kijkers moeten zappen als ze bij ons terecht willen komen.”

Twee jaar geleden vormde het WK voetbal het begin van de opmars van Voetbal International. Derksen, Wilfred Genee, en René van der Gijp waren destijds twee keer per avond te zien op RTL 7. De NOS trok nog altijd veel meer kijkers, maar de chemie tussen de drie tafelgasten van RTL begon het publiek op te vallen. „Bij ons mag er gelachen worden”, verklaart Derksen het verschil tussen de twee zenders. „De NOS zit in een ivoren toren. Wij praten serieus over voetbal, maar het mag ook gezellig zijn.” Presentator Genee voegt toe: „Het is allemaal geen wetenschap. Ik ga zo’n uitzending in met als doel een leuke avond te hebben. Als je een maand lang elke avond bloedserieus moet zijn, wordt het snel vervelend.”

Aan prognoses over het succes van de Zomer van 4 waagt Genee zich niet. „We zijn natuurlijk afhankelijk van het Nederlands elftal. Maar onze kracht is dat wij ook aantrekkelijk zijn voor niet-sportliefhebbers. We zijn een amusementsprogramma. Dat zal je straks zien in de selectie van gasten. De amusementswaarde moet ook hoog zijn.”

Zomer van 4 Vanaf 4 juni tot 12 augustus dagelijks om 22.30 uur uur op RTL 4.

Tijdens deze sportzomer brengt NRC Handelsblad elke zaterdag een bijlage met interviews, achtergronden en analyses over de diverse sportgebeurtenissen.