Konijn in de koffietent

Presentator Leon Verdonschot traint zijn geheugen.
Presentator Leon Verdonschot traint zijn geheugen.

VPRO Thema: Ons geheugen Ned. 2, 20.25 - 22.00 uur

Hoe onthoud je een reeks voorwerpen? Joshua Foer van de bestseller Het Geheimpaleis heeft er een truc voor: visualiseer een wandeling door een ruimte die je vertrouwd is en plaats daar de voorwerpen in.

Leon Verdonschot probeert het in Ons geheugen, een thema-avond van de VPRO. Het konijn dat Foer hem vraagt te onthouden zet hij in zijn ‘geheugenpaleis’ op een tafeltje in zijn favoriete koffietent in Utrecht. De damesschoen ligt in de viswinkel ernaast. En de bezem bevindt zich tussen de benen van zijn vriendin. Het werkt: konijn, schoen, bezem, Verdonschot kan ze noemen. Maar heel overtuigend is het niet. Want hoe moeilijk is het om dit rijtje voorwerpen op te dreunen? Ook vreemd: in plaats van tien voorwerpen, zoals Foer aankondigt, hoeft Verdonschot er maar zeven te onthouden. Dat lijkt klein bier, maar omdat je als kijker ook aan de geheugentraining deel wil nemen, valt het erg op.

Het is een smetje op een verder aardige uitzending, die de misvatting ontkracht dat ons geheugen werkt als een videorecorder. Interessant is een gesprek met twee forensich psychologen over pseudoherinneringen. Ook de poging van ene Mila om van haar vliegangst af te komen met behulp van EMDR – een methode die traumatische herinneringen aanpakt, is intrigerend. De rol van Verdonschot is soms leuk (als hij zijn oude geschiedenisleraar spreekt), soms ronduit storend (als hij minutenlang met de band Rowwen Hèze wauwelt over hun collectieve geheugen, zonder dat dat tot nieuwe inzichten leidt). Al met al geen thema-avond die je jaren bijblijft.