Journalist Telegraaf op non-actief gesteld

Foto Elmer van der Marel / Hollandse Hoogte

Paul Rijpkema, tot begin dit jaar adjunct-hoofdredacteur van De Telegraaf, is op non-actief gesteld. De krant is een intern onderzoek begonnen nadat was gebleken dat Rijpkema het bestaan van een eigen bedrijfje had verzwegen voor de hoofdredactie. Ook zou hij als adjunct betalingen hebben aangenomen van een uitgeverij. De maatregelen zijn begin deze week genomen, na vragen van NRC Handelsblad.

Rijpkema trad in 2005 toe tot de hoofdredactie. Tegenwoordig is hij artdirector bij de krant. Als adjunct was hij onder meer belast met het uitgeven van boeken van Telegraaf-journalisten. Daarbij ontving hij per titel 4.000 tot 5.000 euro van een uitgever, meldden bronnen tegenover NRC. De betalingen op zijn privérekening waren niet bekend bij auteurs en hoofdredactie, stonden niet in contracten en werden gedaan zonder dat facturen gestuurd werden.

Rijpkema: slordigheden

“Wij wisten er niets van”, zegt plaatsvervangend hoofdredacteur Arno Reekers. “Het wordt nu onderzocht. Voorlopig is hij vrijgesteld van werk.” Volgens Paul Rijpkema gaat het om “slordigheden”.

De hoofdredactie is sinds eind vorig jaar bezig de integriteitsregels voor de driehonderd leden tellende redactie aan te scherpen. Nevenactiviteiten moeten worden goedgekeurd, de journalisten mogen geen pr- en media-adviezen meer geven. Indien nodig kan de hoofdredactie inzage vragen in die nevenactiviteiten en de omvang daarvan.

Meer belangenverstrengeling door Koolhoven

Aanleiding voor aanscherping van de regels is de affaire rond verslaggever Martijn Koolhoven. Hij moest in september vorig jaar vertrekken nadat tv-programma Zembla had onthuld dat hij een negatief verhaal over een fotograaf grotendeels had verzonnen. De fotograaf voerde een juridische strijd met een vriend van Koolhoven.

Uit onderzoek van NRC blijkt meer belangenverstrengeling door Koolhoven. Hij schreef wervende stukken over een bungalowpark van een bevriende projectontwikkelaar, en hij verdiende zelf aan de verhuur van een van de bungalows.
„We zijn geschrokken”, zegt adjunct Joost de Haas. „Wij wisten niet precies wat er allemaal aan de hand was.”

Lees meer in het artikel ‘Telegraaf legt journalisten aan de leiband’ door onze journalisten Joep Dohmen en Tom Kreling in NRC Handelsblad van vandaag of de digitale editie (abonnees).