Jean-Claude Trichet in NRC: hoger noodfonds en garantiestelsel redden euro

Trichet wuift naar de pers nadat hij een top over de eurozone verlaat, eind vorig jaar. Foto Reuters / Francois Lenoir

Om uit de crisis te geraken moet er een Europees depositogarantiestelsel en een hoger noodfonds oprichten. Ook is het nodig het economische bestuur van Europa te versterken. Dat zegt Jean-Claude Trichet, voormalig president van de Europese Centrale Bank tegen NRC Handelsblad.

Vooral zijn plan om de bestuurbaarheid van de EU te verbeteren is vergaand. Trichet stelt voor dat als landen hardnekkig de economische aanbevelingen van de Europese Commissie negeren, het mogelijk moet zijn een land te dwingen wetgeving te veranderen. Trichet noemt dit federalisme bij uitzondering. Wel is goedkeuring nodig van het Europees Parlement en de regeringsleider.

Het uitzonderlijke machtsmiddel is volgens hem geoorloofd omdat er democratische controle door het parlement wordt uitgeoefend. De goedkeuring van het Europees Parlement is in het plan het bewijs dat ingrijpen gerechtvaardigd is, want het beleid van één land zou het algemeen belang kunnen schaden.

Nobelprijswinnaar Krugman: de euro is een vergissing

De Amerikaanse econoom, columnist en Nobelprijswinnaar Paul Krugman zegt in NRC dat de euro een vergissing is. Toch denkt hij dat met de euro ophouden geen optie is. De politieke kosten van een teloorgang van de euro zijn te hoog. Krugman: “Het Europese project zorgt al zestig jaar voor vrede, welvaart en democratie.”

Net als Trichet ziet hij verdere integratie als enige duurzame oplossing.

“Op de lange termijn zal er een begrotingsunie moeten komen. Maar dat is een zaak van generaties, vrees ik. Als je de euro wil redden moet je een manier vinden om voorlopig zonder zo’n unie te kunnen. Een hoger inflatiedoel is een van de weinige zaken die daar enige hoop op geeft. Denk aan een inflatie van nul in Spanje en vier procent in Duitsland voor een jaar of vijf. Dat gaan ze niet leuk vinden. Maar het alternatief is het einde van de euro.”

Trichet: gevaarlijk om motto’s te simplificeren

Krugman is een apostel van de Britse econoom John Maynard Keynes, die geloofde dat overheidsinvesteringen in crisistijd belangrijker zijn dan begrotingsdiscipline. Voor oud-ECB’er Trichet is begrotingsdicipline zeer belangrijk. Trichet:

“Het is gevaarlijk om motto’s te simplificeren. Voor landen die het vertrouwen van de markten hebben verloren, is het onmogelijk om meer uit te geven. Maar landen die de crisis ongeschonden zijn doorgekomen, hebben de ruimte om meer te doen. Zij hebben overschotten en zijn dus in de positie om de binnenlandse vraag stimuleren.”