Hollande: er is maar één oplossing en dat is het vertrek van Assad

Poetin krabt eens aan zijn hoofd terwijl Hollande de pers mededeelt dat er volgens hem maar één oplossing voor de crisis in Syrië is. Foto AFP / Bertrand Langlois

François Hollande laat weinig tijd gaan over zich profileren op internationaal vlak. De Franse president zegt dat Bashar al-Assad moet vertrekken. Het geweld in Syrië kan alleen ten einde komen als de president, en daarmee zijn regime, verdwijnt. Minstens zo opvallend is het dat Hollande zijn uitspraken deed tegenover Vladimir Poetin, bondgenoot van Syrië.

Het regime “gedraagt zich op een onaanvaardbare, niet te tolereren wijze en heeft zich met zijn optreden gediskwalificeerd”, zei Hollande gisteravond. Sancties zijn onderdeel van “onontkoombare en noodzakelijke druk” om Assad weg te krijgen. “Er iz geen uitweg uit deze crisis zonder dat Assad vertrekt.”

Hollande zei dit in Parijs na een onderhoud met de Russische president Poetin, de belangrijkste steunpilaar en beschermer van Assad. Volgens Hollande dreigt Syrië af te glijden naar een burgeroorlog. Poetin antwoordde ontwijkend op een vraag over sancties. Strafmaatregelen zijn “niet altijd effectief”, zei hij.

Het Vrije Syrische Leger (FSA) zei zich gisteren klaar te maken voor het uitvoeren van “defensieve operaties” nu het regime niet heeft voldaan aan het ultimatum het geweld in het land te staken. Navi Pillay, de mensenrechtenchef van de Verenigde Naties, roept op tot een onafhankelijk onderzoek naar het bloedbad in de Syrische stad Houla vorige week.

    • Jules Seegers