Hoepelh pe y

In heel Nederland volgen volwassen vrouwen hoepelles. ‘Ik heb dit sinds de jaren zestig niet meer gedaan.’

Walter Blum / Spaarnestad Photo / HH bewerking NRC Fotodienst

Pak maar een hoepel. De eerste vijf minuten mogen jullie vrij spelen.” In sportzaal Marnix in Amsterdam geeft hoepeldocent Anna Loots (27) deze zondagmiddag een workshop aan twintig beginnende, volwassen hoepelaars. Een vrouw van in de zestig met sluik, grijs haar staat al snel fanatiek te hoepelen. Ze kijkt triomfantelijk om zich heen: „Ik heb dit sinds de jaren zestig niet meer gedaan.” Bij de andere vrouwen kletteren de hoepels na een paar omwentelingen op de grond. „I came to win, to fight, to conquer, to thrive”, schalt Rihanna door de speakers.

Anna Loots is bewegingspsycholoog en geeft sinds drie jaar les in iHoop, een door haar ontwikkelde mindfulness-methode, een „unieke combinatie” van sporten, yoga en spelen. „We zijn allemaal kind geweest”, zegt Loots. „Hoe ouder je wordt, hoe meer je gaat doen wat hoort. Met hoepelen leer je de schilletjes los te laten en geef je jezelf de ruimte om te zijn wie je echt bent.” Voor de workshop hebben zich alleen deze maand al ruim tweehonderd vrouwen aangemeld . Dat Loots in de halve finale stond van tv-programma Holland’s Got Talent helpt daarbij.

In Amerika en Engeland is ‘hooping’ al langer populair. Presidentsvrouw Michelle Obama hoepelt om dikke kinderen het goede voorbeeld te geven. Grace Jones en Beyoncé hoepelen tijdens hun concerten. Hoepelfans wereldwijd zoeken elkaar op internet op. De belangrijkste website is hooping.org; een blog vol nieuwtjes, foto’s, filmpjes en hoepelervaringen. En elk jaar zijn er hoepelweekenden en -weken in bijvoorbeeld Spanje en Engeland waaraan hoopdancers van over de hele wereld meedoen.

De eerste in Nederland die van de hoepel kon leven was Karin de Wit (33). Negen jaar geleden begon ze met hoopdance om in beweging te blijven nadat ze geblesseerd was geraakt tijdens haar circusopleiding. Nu heeft ze een eigen bedrijf: Movin’ Circle. Ook De Wit stond vorig jaar in de halve finale van Holland’s Got Talent. De bekendheid die ze daarmee kreeg, heeft haar veel werk opgeleverd. Volgende week hoepelt ze bij de opening van een gerenoveerde fabriekshal. Ze geeft privéles, shows en workshops door het hele land. „Bijvoorbeeld bij vrijgezellenfeesten voor vrouwen. En laatst trad ik op bij een burlesquefestival in Istanbul.”

Van hoepelen word je vrolijk, zeggen veel hoepelaars. En er is nog een belangrijke reden waarom het zo aanslaat. Hoepelen zou goed zijn voor een slanke taille. Op internet zijn tal van voor-en-nafoto’s te vinden van hoepelfanaten. Bijvoorbeeld. Links, een vrouw met een forse buik die ver over haar sportbroekje heen puilt en rechts dezelfde vrouw, zestig kilo lichter: geen grammetje vet en een grote grijns. Inmiddels is ze hoepelinstructeur. Op internet is ook 30/30 hooping challenge populair: een programma dat deelnemers uitdaagt om dertig dagen lang elke ochtend dertig minuten te hoepelen voor het ontbijt. Met hoepelen verbrand je minstens vierhonderd calorieën per uur. „Wie twee weken lang elke dag een half uur hoepelt, heeft daarna een broekmaat kleiner, zelfs slanke dames”, zegt Loots. Haar cursist Tineke Liebenhuis (63): „Ik kreeg in een lingeriewinkel het advies om te gaan hoepelen. Het zou de manier zijn om meer taille te krijgen.” Ze kocht onmiddellijk een hoepel en ging thuis aan de slag. Omdat het haar niet lukte om de hoepel hoog te houden, kwam ze naar de iHoop workshop.

In de Amsterdamse sportzaal zijn de gezichten van de vrouwen intussen rood en bezweet. Als het volume van de muziek daalt, neemt Loots het woord via het microfoontje aan haar hoofd. „Hoepelen gaat om plezier maken”, spreekt ze de zaal toe. Leren hoepelen is niet alleen iets fysieks, zegt ze. „Pas als je je hoofd kunt leegmaken en je je op de hoepel kunt focussen, zul je merken dat deze niet valt.”