Hij : 'Kunst gaat voor vakantie'

Wiek (49) en Angelique (45) zijn 31 jaar samen en hebben een zoon (17). Wiek werkt als projectleider voor een woningcorporatie, Angelique is penitentiair inrichtingswerker in een vrouwengevangenis.

Angelique: „Ik werk met langgestraften, in het gesloten gedeelte van een vrouwengevangenis. Sommige vrouwen zitten hier wel tien jaar. Bijvoorbeeld voor moord, zedendelicten of drugs. Op mijn werk kennen de gedetineerden mijn achternaam niet, daarom wil ik liever niet dat die in de krant staat. Ik heet daar Angelique en verder niks. Ik vertel ook niets persoonlijks over mezelf.”

Wiek: „Bovendien draait het niet om Angelique, maar om de vrouwen die daar vastzitten. Deze baan heeft ons leven wel veranderd. Meer diepgang maakt dat je anders over de dingen na gaat denken.”

Angelique: „Hiervoor werkte ik in de mode. Ik vind uiterlijk nog steeds belangrijk, maar mijn werk in de gevangenis houdt me met beide benen op de grond. Ik besef nu beter dat wij het heel goed hebben. Het is de leukste baan ter wereld.”

Wiek: „Dat vind ik ook van mijn baan in de bouw. Het is mijn passie om van niets iets te maken.”

Angelique: „Ons huis heeft hij ook grotendeels zelf gebouwd. Het is super om zo’n handige man te hebben.”

Wiek: „Geld is best belangrijk voor ons. Je richt er je leven mee in. Meer geld is meer comfort. Ik heb naar een goed inkomen moeten toewerken. Als je graag en hard werkt, gaat dat vanzelf. Gewoon keihard werken. Ik kan niet zeggen dat mijn ambities nu vervuld zijn. Gevoelsmatig is mijn inkomen nu hoog genoeg, maar ik bruis nog steeds.”

Angelique: „We zijn in een flat begonnen.”

Wiek: „Met helemaal niks. We hadden niks.”

Angelique: „We waren blij dat we rondkwamen. Maar voor mij maakt mijn inkomen helemaal niks uit. Ik verdien nu meer dan in mijn vorige baan, maar ik haal écht mijn voldoening uit mijn werk. Het is wel luxe dat ik parttime kan werken doordat het inkomen van Wiek hoog genoeg is om van te leven.”

Zij : ‘Wie gaat er nou in een tent liggen?’

Wiek: „Je went snel aan comfort. Het is heel betrekkelijk. Maar het betekent voor mij dat ik kan kopen wat ik wil hebben.”

Angelique: „Dat we naar de Plus kunnen en niet naar de Aldi hoeven.”

Wiek: „We willen kwaliteit van eten en drinken. Niet naar de frietkraam, maar naar een restaurant.

Angelique: „Toen ik in de mode werkte, maakte ik mijn hele salaris op aan kleding. Nu draag ik een uniform op mijn werk, en dat vind ik heerlijk. Ook al klopt mijn hart nog steeds als ik in een modezaak kom, ik hoef niet meer alles te hebben.”

Wiek: „Het maakt me niets uit dat Angelique graag geld aan mode besteedt. Ik vertrouw haar blindelings.”

Angelique: „Wij hebben daar nooit een conflict over gehad. Ik ken de grens ook wel. Ik vind dat ik het verdien. Ik voel me beter als ik er goed uitzie.”

Wiek: „Voor mij is verzorging ook belangrijk.”

Angelique: „Doordat we al zolang samen zijn, hebben we dezelfde interesses. We hebben nooit onenigheid over geld. Ik ben opgevoed met: eerst werken, dan pas geld uitgeven. Zo voeden we onze zoon ook op: hij brengt kranten rond en werkt bij een tuinder. Hij moet zich ervan bewust zijn dat wij het ook niet voor niks krijgen.”

Wiek: „Dat geldt ook voor de aanschaf van kunst. We sparen daarvoor en kopen het niet als we het niet kunnen betalen.”

Angelique: „Een of twee keer per jaar kopen we iets.”

Wiek: „Kunst gaat bij ons voor vakantie. Want van kunst hebben we langer plezier.”

Angelique: „Maar áls we op vakantie gaan, willen we in een luxe hotel zitten. Ik snap niet dat je op vakantie in een tent gaat liggen als je het thuis goed hebt.”

Wiek: „Dan ga ik liever een week korter.”

    • Anne Dohmen