Hij : ‘Kunst gaat voor vakantie’

Wiek (49) en Angelique (45) zijn 31 jaar samen en hebben een zoon (17). Wiek werkt als projectleider voor een woningcorporatie, Angelique is penitentiair inrichtingswerker in een vrouwengevangenis.

Foto David Galjaard

Angelique: „Ik werk met langgestraften, in het gesloten gedeelte van een vrouwengevangenis. Sommige vrouwen zitten hier wel tien jaar. Bijvoorbeeld voor moord, zedendelicten of drugs. Op mijn werk kennen de gedetineerden mijn achternaam niet, daarom wil ik liever niet dat die in de krant staat. Ik heet daar Angelique en verder niks. Ik vertel ook niets persoonlijks over mezelf.”

Wiek: „Bovendien draait het niet om Angelique, maar om de vrouwen die daar vastzitten. Deze baan heeft ons leven wel veranderd. Meer diepgang maakt dat je anders over de dingen na gaat denken.”

Angelique: „Hiervoor werkte ik in de mode. Ik vind uiterlijk nog steeds belangrijk, maar mijn werk in de gevangenis houdt me met beide benen op de grond. Ik besef nu beter dat wij het heel goed hebben. Het is de leukste baan ter wereld.”

Wiek: „Dat vind ik ook van mijn baan in de bouw. Het is mijn passie om van niets iets te maken.”

Angelique: „Ons huis heeft hij ook grotendeels zelf gebouwd. Het is super om zo’n handige man te hebben.”

Wiek: „Geld is best belangrijk voor ons. Je richt er je leven mee in. Meer geld is meer comfort. Ik heb naar een goed inkomen moeten toewerken. Als je graag en hard werkt, gaat dat vanzelf. Gewoon keihard werken. Ik kan niet zeggen dat mijn ambities nu vervuld zijn. Gevoelsmatig is mijn inkomen nu hoog genoeg, maar ik bruis nog steeds.”

Angelique: „We zijn in een flat begonnen.”

Wiek: „Met helemaal niks. We hadden niks.”

Angelique: „We waren blij dat we rondkwamen. Maar voor mij maakt mijn inkomen helemaal niks uit. Ik verdien nu meer dan in mijn vorige baan, maar ik haal écht mijn voldoening uit mijn werk. Het is wel luxe dat ik parttime kan werken doordat het inkomen van Wiek hoog genoeg is om van te leven.”