Harry van Bommel: SP-top overweegt nieuwe partijnaam

Het nieuwe hoofdkantoor van Socialistische Partij. De laatste voorbereidingen voor de officiële opening deze maand. Foto NRC / Maarten Hartman

Omdat het woord ‘socialistisch’ een belaste term zou zijn, denkt de partijtop van de SP volgens Kamerlid Harry van Bommel na over een nieuwe naam. De huidige zou nog te veel doen denken aan het marxistische en leninistische verleden.

Van Bommel noemt de naam Sociale Partij vandaag in Trouw een aardig alternatief, omdat toch al veel kiezers denken dat SP daarvoor staat. “In theorie zijn wij een sociaaldemocratische partij”, legt het Kamerlid de discussie over de partijnaam uit. “Wij willen langs democratische weg tot een socialer Nederland komen, met een mix tussen overheid en markt.”

Gisteren zei de partijtop in NRC Handelsblad al in ruil voor regeringsdeelname bereid te zijn compromissen te sluiten over gevoelige onderwerpen. Daarbij valt te denken aan de pensioenleeftijd, het ontslagrecht en marktwerking in de zorg. Ook wil de partij, behalve met Geert Wilders, met iedereen samenwerken.

‘Op korte termijn geen besluit over nieuwe naam’

Het zou niet de eerste keer zijn dat de partij van naam wisselt. In oktober 1971 werd de Kommunistiese Partij Nederland/Marxisties Leninistisch (KPN/ML) opgericht. Een jaar later werd (KPN/ML) veranderd in Socialistiese Partij (SP), volgens de fonetische spelling. In 1993 werd dat uiteindelijk de Socialistische Partij.

Op korte termijn gaat er echter nog geen knoop worden doorgehakt over een nieuwe naam. “Het grootste deel van onze aanhang is tevreden met de huidige naam”, zegt SP-senator Tiny Kox. “Zij hebben de negatieve connotatie met het socialisme van voor de val van de Berlijnse muur niet.”