Glorietocht van Milow

3Doc: Milow – From North to SouthNed. 3, 21.20 - 22.20 uur

Liedjes die opnieuw hits worden na buitengewone coverversies op YouTube, radio of tv; het verrast nauwelijks meer. De onweerstaanbare zoetruige versie van I Follow Rivers door Triggerfinger is er het recentste voorbeeld van. Al weken in de top-3 van iTunes.

De Belgische zanger Milow (Jonathan Vandenbroeck) brak door in 2008 met zijn cover van Ayo Technology van 50 Cent en Justin Timberlake. Milows uitgeklede, lome versie op akoestische gitaar bracht hem succes tot in Amerika.

Milow – From North to South is een portret van een artiest die je meteen in de armen sluit. Een jongen uit een klein dorp in de buurt van Antwerpen, die als kind accordeon studeert. Milows droom wordt steeds concreter: van het schrijven van eigen liedjes, een jaar in Californië, tot het bereiken van de finale van de Humo Rock Rally, een Belgische wedstrijd voor rockbands. Met een lening van zijn vader maakt hij een album en begint zijn eigen platenlabel. Na drie flops lukt het met You Don’t Know, en speelt hij op zijn vroegere buurtfestival Rock Werchter.

Milows werklust valt op. Als selfmade man houdt hij de touwtjes strak en neemt hij creatieve vrijheid voor mooie filmische videoclips. Zijn tournee in 2011, vijftig concerten in twaalf landen, is omvangrijk. Het Montreux Jazz Festival, in het voorprogramma zijn van muziekverwant Jack Johnson – dit is een glorieverhaal. De dalen in Milows leven, zoals de dood van zijn vader die hij op de cd From North to South van zich af schreef, zijn voetnoten.

Milow is „elke dag van het jaar muzikant”. Welwillend deelt hij alles met zijn bijna 350.000 Facebookfans. Maar hij is ook een realist als hij zegt: „Muziek polariseert, je kunt niet iedereen mee hebben.”

Amanda Kuyper