Geert Wilders krijgt een lesje staatsrecht

Na zeven hoofdelijke stemmingen en een in grote meerderheid afgestemde motie van wantrouwen, leed Geert Wilders deze week een nieuwe nederlaag. Zijn poging een democratisch besluit over het Europese noodfonds via de rechter te blokkeren faalde. „De vorderingen van Wilders richten zich tegen de Staat als wetgever en komen in essentie neer op een ingrijpen in het wetgevingsproces”, aldus de Haagse rechtbank. Oordeel: de rechter mag op basis van de Grondwet niet ingrijpen in het democratisch proces. 1-0 voor de trias politica. Wilders schiet er persoonlijk ook bij in. Hij werd veroordeeld tot het betalen van de proceskosten: in totaal 1.391 euro aan griffierechten en advocatenkosten van de Staat. Dat is nog los van de rekening die Moszkowicz, zijn advocaat, zal sturen.