‘Gebrek aan visie binnen slangenkuil FNV’

Als de leden van vakbond FNV Zelfstandigen eind deze maand ‘ja’ zeggen tegen het plan van Jetta Klijnsma en zich aansluiten bij de nieuwe vakbeweging, stapt Linde Gonggrijp op als directeur. Dat zegt ze vandaag in een interview met NRC Handelsblad.

Gonggrijp, sinds vier jaar directeur van de FNV-bond voor zelfstandigen zonder personeel (150.000 leden), vreest dat de plannen leiden “tot verlies van autonomie, geld en zeggenschap”.

De crisis binnen de vakcentrale FNV begon volgens haar twee jaar geleden, toen voorzitter Agnes Jongerius een omstreden uitspraak deed over samenwerken met de PVV: ‘Ik doe zaken met de duvel en zijn oude moer’. Gonggrijp:

“Wij brachten een statement uit met de strekking dat we het niet met Jongerius eens waren. Nog diezelfde dag werd ik gebeld door mensen van FNV Bondgenoten, of ik een biertje wilde drinken. De aap kwam snel uit de mouw: vond ik ook niet dat Agnes fout bezig was? Haar positie werd toen al ondermijnd.”

Slangenkuil

Gonggrijp hekelt de omgangsvormen binnen de FNV. “Een slangenkuil. Er wordt niet gestuurd op kwaliteit, maar op macht.” Een heldere visie ontbreekt, vindt ze. “Waar staan we voor? Het is crisis, maar waar is de FNV?”

Volgens Gonggrijp zijn er nieuwe gezichten nodig: “Mensen uit het bedrijfsleven zouden zich moeten aansluiten. Maar waarom zou je je aansluiten bij een club die zo met zichzelf bezig is?”

Lees het volledige gesprek tussen Gonggrijp en journaliste Patricia Veldhuis vandaag in NRC Weekend of in de digitale editie (abonnees).

    • een onzer redacteuren