Frans vakantiegevoel 7

Ronald Hoeben eet bij Jean et Alleman, een bistro waar je ‘de jeu de boules ruikt’.

None
©Ronald Hoeben

Met alle gebruiken en plichtplegingen heeft het restaurant vaak trekken van een theatervoorstelling. Als dat theaterelement met opzet wordt verhevigd, spreek je van een themarestaurant. Voedsel en bediening zijn er ondergeschikt aan de vertoning. Dat kan ver gaan. Zo zijn er restaurants waar de bediening in gezang uitbarst of eethuizen met een westernthema, waar de obers als cowboy verkleed gaan en zich op gezette tijden in een line dance storten. Maar ook, zij het wat verder van huis, in Taiwan, een eetzaal met toiletpotten als stoelen: The Modern Toilet Diner. Of The Heart Attack Grill, een hamburgerketen in Texas en Arizona waar serveersters in verpleegsterskleding je Quadruple Bypass Burgers serveren.

Bistro Jean et Alleman aan het Hof in Amersfoort gaat zo ver niet, maar wanneer twee mannen die Jan Hendrik en Maarten heten een bistro exploiteren met een karikaturaal Frans interieur, waar naast de Absinthe-advertentie een portret van François Hollande hangt, kun je toch al van een themarestaurant spreken.

Vanuit de keuken klinkt bij binnenkomst een opgewekt ‘Bonjour’. Het dagmenu is op de spiegel gekwast, van de wijn van de dag staat op elke tafel een fles klaar. Op het roodgeruite tafelkleed wordt prima stokbrood neergezet, naast een kuipje minder aantrekkelijke kruidenboter, die door het warme weer de consistentie van mayonaise heeft. De hitte van deze tweede echte zomerdag draagt overigens bij aan het Franse vakantiegevoel dat men hier wil benadrukken.

Uiteraard wemelt het op de kaart van de Franse gerechten, te beginnen met een uiensoep die hier als soupe d’oignons geafficheerd staat en met de brander gegratineerd wordt. Voor zes euro overigens niet slecht. Ook over de saumon fumé d’Ecosse van 9,50 euro kun je niet mopperen, het is een bordje zoals je dat in Frankrijk ook vaak voorgeschoteld krijgt: plakjes zalm met wat rettichsaus erover, een geroosterde boterham en een partje citroen. De Franse keuken is tenslotte ook in Frankrijk lang niet altijd even indrukwekkend.

Bij Jean kun je prima drinken, er staan meursault voor 58,50 euro en Chasse-Spleen voor 49,50 euro op de kaart, de prijs van champagne blijft binnen de perken, de Zuid-Franse rosé (3,95 euro per glas) is prima. Bij de pastis tekent Jan Hendrik op de kaart aan: „Je ruikt de jeu des boules”.

De entrecote, in mindere restaurants in Frankrijk vaak een uitgeklopt lapje, is hier een behoorlijk stuk vlees (22 euro), geserveerd met zingend hete frieten en – jammer genoeg – een zeer matige bearnaisesaus en sla met Oud-Hollands zoete dressing en een gekookt eitje in partjes. De vrolijke bediening maakt veel goed, waardoor het heel moeilijk wordt om Jean et Alleman chagrijnig te verlaten.

Jean et AllemanZevenhuizen 7Amersfoort0334 619394, www.jeanetalleman.nl

    • Ronald Hoeben