‘Foute’ jeugdtrainer blijft uit beeld, nog geen zwarte lijst ontuchtplegers

Voor ontucht veroordeelde jeugdtrainers kunnen – als ze dit verzwijgen – na het uitzitten van hun straf nog steeds bij een nieuwe club aan de slag, ook al zegt de overheid al jaren dit te willen verhinderen. Dat schrijft NRC Handelsblad vanochtend. De krant ontdekte onder meer dat een voor ontucht veroordeelde judotrainer nu bij een schaakvereniging werkt met kinderen.

Afgelopen november gaf het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) toestemming aan sportbonden en vrijwilligersorganisaties om een zwarte lijst op te stellen van mensen die seksueel misbruik hebben gepleegd. De plannen ervoor bestonden al sinds 1996, toen drie judoka’s hun coach aanklaagden wegens misbruik.

NOC*NSF: we zijn te optimistisch geweest

Sportkoepel NOC*NSF, waarbij vrijwel alle Nederlandse sportbonden aangesloten zijn, kondigde aan per 1 januari 2012 te beginnen met de lijst. Maar er staat nog niemand geregistreerd. Een woordvoerder:

“We zijn te optimistisch geweest. Er is nog geen lijst. De technische voorwaarden en reglementen zijn niet gereed. Dit ligt erg privacygevoelig, dus moeten we voorzichtig zijn.”

Alleen ‘nieuwe zaken’ op de lijst

Ook de branchevereniging voor vrijwilligerswerk NOV, met 350 aangesloten organisaties, werkt aan een zwarte lijst. Sportverenigingen en vrijwilligersorganisaties moeten op termijn elkaars lijsten kunnen raadplegen. De NOV hoopt tegen het einde van dit jaar te beginnen met registreren.

De lijst is alleen bedoeld voor ‘nieuwe zaken’, vanaf de introductie van het systeem. Dat houdt verband met de opzet ervan. Als iemand in de fout gaat, moet een slachtoffer of de vereniging eerst diegene aanklagen bij een tuchtcollege dat de NOV nu opzet. Dat college kan plaatsing op de zwarte lijst opleggen. Per vereniging kan een vertrouwenspersoon de lijst raadplegen.

Lees meer hierover in het stuk van Enzo van Steenbergen en Bram Endedijk vandaag in NRC Handelsblad of de digitale editie (abonnees).

    • een onzer redacteuren