Erwtjespuree en doperwten met asperges of artisjokken

Doperwtjes, die je volgens sommige mensen op de bolle kant van een vork moet eten, hoeven niet altijd moeilijk te eten te zijn. Als je ze maalt, ben je van het gedoe af van wegschietende erwtjes. En je hebt meteen een schitterend knalgroen en origineel beleg voor een toastje. Bovendien is het onweerstaanbaar heerlijk. Laat de erwtjespuree een uurtje staan, de smaak moet even op gang komen.

Erwtjespuree

Voldoende voor zeker wel 16 toastjes

250 g gedopte erwten

blaadjes van 2 takjes munt

sap en rasp van 1 citroen

1 dl olijfolie

75 g geraspte oude kaas

Kook de erwten vier minuten in kokend water. Spoel ze af, laat ze afkoelen en maal ze met de munt en de geraspte kaas in een keukenmachine fijn. Voeg de helft van het citroensap en de helft van de olijfolie bij en maal, voeg steeds naar smaak wat meer van beide toe, tot er een smeerbare, niet te droge, niet te zure puree is ontstaan. Meng daar de citroenrasp doorheen en kruid met peper en zout.

Doperwten met asperges

voor 4 personen

250 g gedopte doperwten

250 g groene asperges

250 g witte asperges

1 ons parmaham met vetrandje, beetje dik gesneden

30 g boter

kneepje citroensap

Kook de doperwten in kokend water in 2 minuten gaar en spoel ze meteen koud af. Schil de witte asperges, snijd ze in prettig eetbare stukken, snijd ook de groene asperges in stukken. Kook ze in een minuut of zeven gaar.

Snijd de parmaham in stukjes. Laat de boter op laag vuur smelten in een pan met een dikke bodem en doe daar de stukjes ham bij. Als het vet begint te smelten de groenten in de pan doen. Bestrooi ze met zout en royaal peper en schud de hele pan, met het deksel erop, een paar keer flink om. Knijp een keer krachtig in een doorgesneden citroen, schud nog eens en proef of er meer boter bij moet (dat is altijd lekker), meer zout, of meer citroensap.

Deze combinatie is trouwens ook lekker voor een vroegzomerse risotto, de ham in de pan doen met de rijst, de gare groenten toevoegen als de rijst zo goed als gaar is.

Erwten met artisjokken

Weer een geslaagd recept van Nigel Slater, voor 4 personen

ruim 1dl olijfolie

4 teentjes verse knoflook (met zachte schil, geen gedroogde knoflook)

paar takjes tijm

4 artisjokbodems, zelf schoongemaakt of uit de diepvries

sap van een halve citroen

350 g gedopte erwten

handje peterselie

Hak de knoflook en snijd de artisjokharten in stukjes. Bak de knoflook en de tijm zachtjes in de olijfolie tot de knoflook begint te geuren. Voeg de artisjokbodems toe, met het citroensap en de erwten. Laat een minuut of tien sudderen. Hak de peterselie fijn en strooi die erover, net als zout en peper.

    • Marjoleine de Vos