Marijnissen gedotterd en blijft een paar dagen in het ziekenhuis

Emile Roemer op pad tijdens de campagne voor de verkiezingen van 2010. Foto NRC / Maurice Boyer

Het gaat goed met voorzitter van de SP Jan Marijnissen. Hij is inmiddels in een ziekenhuis onderzocht en gedotterd. Marijnissen moet nog wel een paar dagen ter observatie in het ziekenhuis blijven, laat de SP vanavond aan persbureau Novum weten.

Marijnissen werd vandaag rond het middaguur onwel op een SP-congres in Breda. Hij raakte niet buiten bewustzijn, maar werd wel naar een ziekenhuis gebracht. Marijnissen heeft in het verleden hartproblemen gehad. In 2008 nam het gezicht van de partij afstand van het lijsttrekkerschap nadat een hernia en hartklachten hem teveel werden.

Emile Roemer is sinds vandaagofficieel lijsttrekker van de SP. Tijdens het SP-congres in Breda is hij officieel aangewezen om de kar te trekken in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in september.

De verwachting was al dat dit zou gebeuren, er waren geen tegenkandidaten.Roemer wil dat zijn partij deel gaat nemen aan de regering.:

“We hebben de afgelopen jaren laten zien dat wij een goede actieve oppositiepartij zijn. Lokaal en provinciaal hebben we laten zijn dat we mee kunnen besturen. We staan op een kruispunt, het zal socialer moeten. Wij horen daarbij om die stap te maken en dus regeringsverantwoordelijkheid te nemen.”

De SP-lijsttrekker gaf echter aan zich niet te kunnen voorstellen dat zijn partij deel gaat nemen in een kabinet dat armoede bij kinderen niet aanpakt. Ook wil hij de marktwerking in de zorg en de publieke sector ongedaan maken. Aanstaande dinsdag presenteert de partij haar verkiezingsprogramma en kandidatenlijst.

    • Annemarie Coevert