Een lange, hete sportzomer

Sport, sport en sport. Het EK voetbal en de Olympische Spelen domineren deze zomer radio en tv. Moeilijke omstandigheden in Oekraïne nopen de NOS tot extra maatregelen.

None

Een militaire operatie. Zo omschrijft hoofdredacteur van NOS Studio Sport Maarten Nooter de Olympische Spelen in Londen. Voor alle media. „De Amerikanen zijn het ergst”, vertelt hij. „Alleen al de NBC, die de Amerikaanse uitzendrechten heeft, stuurt drieduizend man die kant op. De BBC doet het met een kleine achthonderd mensen, veel groter dan de Britse sportequipe. Dan zijn wij als NOS nog bescheiden met ongeveer 120 man personeel.”

De Olympische Spelen zijn het toetje van deze ‘sportzomer’, die volgende week begint met de start van het Europees kampioenschap voetbal. Van 8 juni tot 12 augustus zal sport de krantenpagina’s en de programmering op radio en tv domineren. Het EK, Wimbledon, de Tour de France en de Spelen: eens in de vier jaar vallen de evenementen samen en dat levert een zomer op waar elke sportfan reikhalzend naar uitkijkt.

Voor de NOS, die de uitzendrechten heeft van de vier grote sportevenementen deze zomer, is het een logistiek ingewikkelde operatie. „Niemand mag op vakantie”, lacht hoofdredacteur Nooter. „De Spelen vergen de meeste mankracht. Er moeten meer commentatoren heen die gespecialiseerd zijn in een specifieke sport dan naar het EK voetbal en vooraf moet je weten wat je precies wil doen, met hoeveel mensen en op welke locatie. Het is een enorm geregel om dat allemaal voor elkaar te krijgen. We zijn nu al bezig met de Winterspelen van 2014. Die voorbereidingstijd heb je echt nodig.”

Desondanks lijken de Spelen dit jaar relatief overzichtelijk te verlopen, denkt Nooter. Gaststad Londen heeft ervaring met de organisatie van grote evenementen en doordat een groot deel van de productie tijdens de Spelen zich afspeelt binnen de muren van het International Broadcast Centre (IBC), worden daar niet veel problemen verwacht.

Ingewikkelder ligt dat bij het EK, onder meer vanwege de grote afstanden tussen de speelsteden in Polen en Oekraïne . „Het zijn twee totaal verschillende landen”, vertelt Arjan Hanekamp, regisseur voor de NOS tijdens het EK. „De infrastructuur in de landen is anders en de wegen in met name Oekraïne zijn erg slecht. De gemiddelde snelheid op de snelwegen daar is 50 kilometer per uur.”

Dat kan problemen geven als Oranje na de drie poulewedstrijden in het Oekraïense Charkov het toernooi moet vervolgen in Polen. „We hebben een extra regiewagen moeten inhuren”, vertelt Hanekamp. „Er staat een wagen permanent in Charkov, maar als Nederland door de poulefase heen komt, kan je niet het risico lopen dat die regiewagen in Charkov pech krijgt onderweg of vast komt te staan bij de Oekraïense grens. Dus moeten we ook een wagen in Polen hebben.” Hanekamp erkent het gevaar dat die dure regiewagen onverrichter zake terug moet. „Als Nederland vroeg wordt uitgeschakeld, kan het voor niets zijn.”

Ondanks de logistieke complicaties, maakt Hanekamp zich weinig zorgen over het verloop van het EK voor de NOS. „Dit is niet het eerste evenement wat we verslaan. We weten wat we kunnen en er ligt altijd een blauwdruk van de vorige toernooien.” Hanekamp begon anderhalf jaar geleden met de voorbereidingen voor het EK. „Je maakt een aantal scenario’s met wat je allemaal wilt doen tijdens de wedstrijden en daaromheen. Voor elk scenario stel je een globale begroting op en uiteindelijk maak je dan een keuze.”

Tijdens wedstrijden van het Nederlands elftal op het EK heeft de NOS zeven camera’s beschikbaar in het stadion in Charkov. „Die zijn niet voor de wedstrijdregistratie bedoeld”, vertelt Hanekamp. „Het wedstrijdsignaal krijgen we van de UEFA. Onze eigen camera’s staan er voor de interviews na afloop en om bepaalde spelers gedetailleerd te volgen.” Los van de wedstrijden van Nederland in Charkov, heeft de NOS ook een grote uitzendploeg in het Poolse Krakow, waar het Nederlands elftal verblijft en Jack van Gelder elke avond met zijn talkshow komt, en een aantal verslaggevers die de landen doorreizen.

Over de kosten van de ingezette apparatuur en mankracht tijdens het EK en de rest van de sportzomer willen Hanekamp en hoofdredacteur Nooter weinig kwijt. „Vooraf kan je dat ook nooit helemaal inschatten”, vertelt Nooter. „Het hangt er van af hoe de Nederlanders het doen tijdens een toernooi en voor welke verrassingen je komt te staan.”

Wel is Nooter er van overtuigd dat sport bij de publieke omroep hoort, ondanks de kosten die zulke toernooien met zich meedragen. „Dit is bij uitstek iets wat het hele land bezighoudt en daarom past binnen de taakomschrijving van de publieke omroep. Het is een misverstand te veronderstellen dat de commerciëlen hierin geïnteresseerd zijn. Zij willen misschien een deel van het EK en de Spelen uitzenden, maar grote delen zijn voor hen niet aantrekkelijk. Wij brengen alles in beeld. Daarom hoort die sportzomer bij ons.”

NOS Studio Sportzomer Vanaf 4 juni, Ned 1, 22.30 uur. EK Voetbal begint op 8 juni Ned. 1.

    • Arman Avsaroglu