Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Betraande Mubarak smeekt gevangenis niet in te hoeven

Mubarak gebaart terwijl hij uit de rechtbank en in een ambulance wordt gereden nadat hij het vonnis van de rechter heeft moeten aanhoren. Foto AFP

Hosni Mubarak heeft zich vanmiddag flink verzet tegen zijn overplaatsing van een presidentiële suite naar de Torah-gevangenis in Kairo. Het kostte zijn begeleiders een half uur om hem uit de helikopter te krijgen die hem vanaf de rechtbak vervoerde.

Een betraande Mubarak zou volgens Reuters gesmeekt hebben hem terug te brengen naar het militaire ziekenhuis waar hij sinds het begin van zijn proces op 3 augustus verbleef. Daar genoot hij relatieve vrijheid om gasten te ontvangen en zich vrij te bewegen.

Hartaanval

Volgens de Egyptische staatstelevisie betrof te vertraging een “gezondheidscrisis” waardoor Mubarak in de helikopter behandeld moest worden. Volgens staatsnieuwszender Nile News heeft Mubarak een hartaanval gekregen, maar AP meldt dat dit niet is bevestigd.

De 84-jarige verdreven president werd vanochtend door de rechtbank in Kairo veroordeeld tot levenslang. Hij werd schuldig bevonden aan medeplichtigheid aan het doden van ruim achthonderd betogers tijdens de opstand tegen zijn regime, begin 2011.

Buiten het rechtsgebouw waarin Mubarak werd veroordeeld, maar twee van zijn zoons werden vrijgesproken van machtsmisbruik, braken opstootjes uit tussen betogers en ordetroepen.

Niet alleen buiten de rechtszaal, maar ook daarbinnen brak chaos uit: