Dr. Zeepaard vangt zonlicht

None
Illustratie Rik van Schagen

de proefjesfabriek

Welke kleur houdt het meest van de zon? Ontdek het met dit proefje!

Wat heb je nodig? - Vijf ijsblokjes, zwart, wit, rood, blauw en geel gekleurd papier, een stopwatch, een zonnige dag en een tafel in de zon.

Wat moet je doen? - Knip de vellen gekleurd papier in vierkanten van 10 x 10 centimeter.

- Leg de vijf vellen papier los van elkaar op een tafel buiten in de zon.

- Leg op elk vel om de beurt een ijsblokje en hou met de stopwatch bij hoe lang het duurt voordat het ijsblokje gesmolten is.

- Op welke kleur smelt het ijsblokje als eerste?

Hoe kan dat? Elk voorwerp heeft een kleur, zoals de verschillende blaadjes papier. Maar waardoor zien wij het rode papier als rood? Het witte zonlicht bestaat uit een heleboel verschillende kleuren en elk voorwerp weerkaatst een andere kleur. Het rode blaadje weerkaatst alleen de rode kleur uit het witte zonlicht en de rest van de kleuren neemt het op. Die zie je dus niet. Het witte blaadje weerkaatst alle kleuren van het licht: dat zien we als wit. En het zwarte blaadje? Dat neemt juist alle kleuren op: dat is zwart.

Al het licht dat de papiertjes opnemen, wordt omgezet in warmte. Hoe meer kleuren een blaadje opneemt, hoe warmer het daarom wordt. Het witte blaadje dat geen kleuren opneemt, blijft zo het koelst. Het zwarte blaadje dat alle kleuren uit het licht opneemt, wordt het warmst. Daarom smelt het ijsblokje op het zwarte papier het snelst en dat op het witte papiertje het traagst! Dus trek iets wits aan op een warme dag, dan blijf je lekker koel!

Sterrenkunde voor kinderen

Meer op http://nl.unawe.org

    • Met Dank aan Unawe