dEUS pleegt ongekende coup met flits-release

dEUS. Following Sea.

De draagtijd van de Belgische band dEUS was doorgaans langer dan die van een olifant: in de achttien jaar van haar bestaan maakte de groep zes cd’s. Vrijdag brak dEUS met dit ritme. Achtenhalve maand na de cd Keep You Close meldde de groep dat er een nieuwe uitkwam. Following Sea was direct op iTunes verkrijgbaar.

Hiermee pleegt dEUS een voor de platenindustrie ongekende coup. Nieuwe cd’s worden maanden tevoren aangekondigd, met single, videoclip en interviews. Dat dEUS zo plotseling uitpakt, is een revolutie vergelijkbaar met de putsch van Radiohead dat in 2007 zijn nieuwe cd In Rainbows – tegen door de klant te bepalen betaling – vanaf een eigen website distribueerde.

In beide gevallen wordt voorbijgegaan aan vastgeroeste gewoontes van de muziekindustrie en worden nieuwe, snellere mogelijkheden benut. De verrassingsrelease, haalbaar dankzij digitale distributie, werd tot op heden nauwelijks gepraktiseerd. In het geval van dEUS is de sluipweg extra verrassend. De groep staat bekend om lange studiosessies waar eindeloos wordt geschaafd en bijgewerkt.

Zanger Tom Barman noemt de tien nieuwe liedjes van Following Sea een bijproduct van Keep You Close. „We hadden nummers die we niet vier jaar op de plank wilden laten liggen, dus we besloten te breken met onze gewone manier van werken, en ze meteen uit te brengen. Het is 2012 for fuck’s sake! Het idee om maanden te wachten met releasen leek zo ouderwets.”

Coupletten en refreinen die de composities van Keep You Close niet hadden gehaald, vonden onderdak in nieuwe liedjes, zoals Hidden Wounds en The Soft Fall.

Following Sea is stekeliger dan Keep You Close, dEUS’ tederste album tot nog toe. De nieuwe cd is ook luchtiger. Voor liefhebber van dEUS’ zwaarmoedige kant is er de gedragen afsluiter One Thing About Waves. Het indrukwekkende openingsnummer Quatre Mains, de nieuwe single, is een novum in het dEUS-oeuvre, want gezongen in het Frans.

Volgens Barman is de plotselinge release geen ‘slimme reclamestunt’, maar creatieve uitingsdrang. Slim is het wel. Door het verrassingseffect, maar ook doordat het de interesse voor dEUS’ optredens op de komende zomerfestivals extra zal aanjagen.

Following Sea is te beluisteren op drownedinsound.com

    • Hester Carvalho